Какво е безопасното разстояние при бягане, колоездене и ходене по време на COVID-19? То е далеч по-голямо от типичните 1-2 метра, както е съобщено в различни страни!

Това е резултат от проучване на KU Leuven (Белгия) и TU Eindhoven (Холандия). 

Типичното правило за социално дистанциране, което много страни прилагат между 1-2 метра, изглежда ефективно, когато стоите неподвижно вътре или дори отвън със слаб вятър. Но когато отидете на разходка, бягане или колоездене, по-добре бъдете по-внимателни. Когато някой по време на бягане диша, киха или кашля, тези частици остават назад във въздуха. Човекът, тичащ зад вас в така наречения плъзгащ поток, преминава през този облак от капчици.

Изследователите стигнаха до това заключение, като симулират появата на частици от слюнката на хора по време на движение (ходене и бягане) и от различни позиции (един до друг, диагонално един зад друг и директно един зад друг). Обикновено този тип моделиране се използва за подобряване на нивото на производителност на спортистите, тъй като пребиваването от един в друг въздушен поток е много ефективно. Но когато сме в ситуация, каквато е COVID-19, препоръката е да се пазим от плъзгащия поток според изследванията.

Резултатите от теста са видими в редица анимации и визуализации. Облакът от капчици, оставен от човек, се вижда ясно. „Хората, които кихат или кашлят, разпространяват капчици с по-голяма сила, но и хората, които просто дишат, ще оставят частици след себе си“. Червените точки на изображението представляват най-големите частици. Те създават най-голям шанс за заразяване, но и падат по-бързо. „Но когато тичате през този облак, те все още могат да останат върху дрехите ви“, според професор Берт Блокен.

Социалното дистанциране играе по-малко роля за двама души в среда на слаб вятър, когато тичат или вървят един до друг. Капките остават зад дуото. Когато сте разположени диагонално един зад друг, рискът също е по-малък да хванете капчиците на водещия бегач. Рискът от замърсяване е най-голям, когато хората са точно един зад друг.

Въз основа на тези резултати ученият съветва, че за ходене разстоянието на хората, които се движат в една и съща посока в една линия, трябва да бъде най-малко 4–5 метра, за бягане и бавно колоездене трябва да е 10 метра, а за твърдо колоездене - поне 20 м. Също така при преминаване край някого се препоръчва той да е в различна лента на значително разстояние, напр. 20 метра за колоездене.

Това е информация, която е взета предвид и бе причина за затварянето на паркове, градини и т.н.