„Неудобни въпроси“ е мястото, където обсъждаме проблемите от нашето ежедневие. Всички ние преминаваме през различни етапи в живота си и опитът, който черпим от трудностите ни би могъл да е от полза за намиращите се в подобна ситуация. И понеже вярваме, че рубриката ще помогне на много от нашите читатели, задавайте спокойно вашите въпроси. На тях отговаря клиничният психолог Карина Тонева и както етиката налага, запазваме анонимността на всеки от вас. 
 
 
 
Тази седмица неудобен въпрос ни задава наш читател на 39г., който пита как да се справи с един от най-често срещаните проблеми в продължителните връзки  - рутината. 
 
С приятелката ми сме заедно от 4г., като почти от началото живеем под един покрив. Връзката ни се разви много бързо - наехме си квартира и не бяхме излизали продължително време преди да заживеем заедно. Това ни лиши от възможността да се опознаем постепенно като другите двойки. С времето станахме зависими един от друг. Но в последните месеци и на двамата ни е някак скучно. Обичаме се и не искаме да се разделяме, но връзката ни тече като по навик. Тя предложи да се изнесе, за да опитаме дали ако живеем поотделно нещата няма да потръгнат, но това ми се вижда нередно. Имаме ли шанс?
 
 
Във физиката съществува едно явление, наречено ентропия - най-общо казано, това е тенденцията, при която една система започва да се разпада от само себе си ако никакви външни сили не оказват влияние върху нея. И макар тази идея да няма много привърженици сред психолозите, тя много точно пасва на това което описвате в отношенията си. Във връзките си често пъти започваме да приемаме партньора си за даденост, особено когато сме постигнали една добра хармония в отношенията си, а начинът ни на живот не съдържда голяма доза разнообразие. Предупредителната лампа, че нещата не се движат в правилната посока светва когато се чувствате неудовлетворени дори и тогава, когато всичко е наред. Това е моментът, в който връзката ви се нуждае от освежаване, а отдадеността ви се подлага на изпитание. Предлагам няколко стъпки за профилактика на отношенията ви.
 
  1. Съживете връзката
 
Това, което отваря вратата на вашия дом и позволява на отегчението да се настани, е липсата на новости, на различни от ежедневието преживявания, на нещо напълно непознато. Липсва ви играта. Точно както децата изследват света и хората чрез игра, така и възрастните трябва да съхранят любопитството към заобикалящата ги среда, за да живеят пълноценно. Как да култивирате такова отношение? Не е нужно да прекарате цял месец в индуски асрам - достатъчно е да направите нещо различно - посетете ново място, запишете се на курс, който е интересен и на двамата, летете с балон, изненадайте партньора си! Не чакайте нещата да се случат, а направете първата крачка. 
 
  1. Бъдете независими
 
Важно е да имате общи занимания, но също толкова важно е да имате и лично хоби. Ходите на фитнес във времето, в което приятелката ви е на танци? Чудесно! Някои мъже обаче попадат в крайности като всяка седмица ходят на риболов с приятели от петък до неделя. Естествено е партньорът ви да не одобрява подобно поведение. Личното хоби не означава непременно, че трябва да сте физически разделени. То може да се случва и у дома - интересувате се от електроника? Можете да прекарате един час в четене на специализирана литература вкъщи докато приятелката ви прави упражнения по йога в хола. Опциите са наистина безкрайни и е въпрос на лични предпочитания какво ще правите. 
 
  1. Самоопределяйте се
 
Кой сте вие във връзката и как допринасяте за нея? Не се идентифицирайте с професията на другия, социалния статус, уменията или постиженията му/й. В една връзка има три идентичности - вашата, тази на партньора ви и тази на връзката ви. Важно е добре да осъзнавате първите две, за да изградите заедно успешната трета. Открийте здравословния баланс между това да правите компромиси в името на връзката си и това да загубите собствената си идентичност идеализирайки тази на двойката. 
 
  1. Общувайте
 
Бъдете откровени за това, което чувствате. Когато усетите отегчение, споделете го с партньора си. Отдайте се на това да търсите решения заедно. Премълчаването на чувствата води до отчуждение и кавги, което още повече ще ограничи качеството на времето, което прекарвате заедно. Дори когато се скарате, не забравяйте да обсъдите емоциите, които са провокирали скандала след като страстите отшумят. 
 
 
Независимо през какви трудности преминавате, докато сте еднакво отдадени на идеята да се справите с тях, шансът е на ваша страна. Няма брак, който да не е преминал през изпитанието на рутината и повечето двойки успяват да се справят с него. Едва ли има причина при вас да не е така.
 
Двойките, които се обръщат към семейни консултанти преминават през обучение в идентифицирането на вредните си навици и тренинг в комуникационните си умения. Освен „меките умения“, които усвояват, те начертават и своята индивидуална комфортна зона за експерименти, чрез които да се справят с рутината и чувството на оттегчение. За да бъде постигнато това обаче е необходимо партньорите по равно да демонстрират желанието да изгладят отношенията си и отдадеността да усвоят „добрите“ навици.