Глутенът е несмилаем пшеничен протеин, който минава през чревния тракт, без да се абсорбира, което влияе негативно върху здравето. Следователно, ако изключим храните, които съдържат глутен, ще улесним възстановяването на увредените клетки. Това е и една от стъпките да се научим да живеем здравословно. Безглутенова диета включва избягване на зърнените култури като ръж, ечемик, пшеница, грис, рафинирано брашно и други хранителни продукти, приготвени с брашно. Основната цел на диетата без глутен е да се увеличи количеството на богатите на фибри плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и да се сведе до минимум приема на преработени храни, тъй като повечето преработени храни се приготвят предимно с пшеница.

Ако сте решили да направите тази диетична промяна, ще трябва да се научите да дешифрирате етикетите на храните в магазина.

Ето и някои основни стъпки:

  1. Как да разпознаем безглутеновите продукти?

Това може да ви изглежда като обезкуражаваща задача, но в действителност има много естествени безглутенови храни,  които ще намерите във вашия хладилник или кухненски шкаф.

Например:

- Ядки и семена;

- Ориз;

- Боб и царевица;

- Плодове и зеленчуци;

Съвет: Направете си вкусна закуска, като добавите мед към плодовете;

  1. Потърсете пакетирани безглутенови храни

Към опакованите храни трябва да се подхожда внимателно; много от обработените храни съдържат скрити глутенови съставки, които трябва да се научите да откривате от самото начало. Соев сос, билкови чайове и дори дресинг за салата могат да съдържат източници на глутен, така че бъдете сигурни, че сте се запознали с ключовите виновници. Направете си списък със забранените съставки и го поставете на удобно място в портфейла си.

Добрата новина е, че в повечето магазини вече има обособени щандове за здравословни храни, каквито са например протеиновите барове без глутен, които освен това са и вкусни! Всички те съдържат натурални съставки, стафиди и фурми, които са идеален заместител, ако не можете без сладко.

 

  1. Направете си списък с храни без глутен за всяко хранене на деня

Нуждаете се от бърза закуска? Последното нещо, до което ви е сутрин, докато все още ви се спи до безумие е да се взирате в етикетите на храните? Ние имаме решение! Изгответе си списък с идеи за закуска, които не съдържат глутен. Същото важи и за обяда, вечерята и междинните хранения. Залепете го на хладилника и го снимайте със смартфона си, за да направите времето за хранене много по-удобно.

 

  1. Направете си списък за пазаруване

Ако сте изпълнили съветите от по-горните точки  трябва да имате представа за безглутените продукти, от които се нуждаете, в редовния списък за пазаруване.  Добър съвет е да си направите списък със скритите източници на глутен, в случай, че сте изкушени от нещо по рафтовете на супермаркетите и трябва да го проверите. Вече има и много приложения за телефон, които могат да ви помогнат и са чудесни за проверка в движение.

 

  1. Хранене в ресторант?

Много заведения за хранене вече имат варианти на безглутенови менюта. Ако няма такова, със сигурност може да проверите за съставките на предлаганите специалитети на последната страница от менюто. Не се притеснявайте да попитате чакащия персонал, ако не сте сигурни в нещо. Все повече хора се интересуват от тази информация, не, защото е модерно, а защото имат здравословен проблем и имат специални хранителни изисквания.