Като втори по големина орган в човешкото тяло, черния дроб е изключително важен и благодарение на неговата работа се извършват редица функции, като например: изчистване на тялото от токсини, детокс на кръвта, предпазване на организма и безпроблемно протичане на метаболитните процеси.

Следователно, ние трябва да се стараем да запазим здравето на този орган, като подбираме храната, с която се храним.Правилното хранене не само подобрява работата на черния дроб, но и помага за нормалното протичане на биохимичните процеси.

Запазете здравето на черния си дроб със следните храни:

Броколи

Броколите идват в помощ не само за детоксикация на черния дроб, но и на целия организъм, благодарение на това, че са богати на витамини, антиоксиданти и фолиева киселина. Този зеленчук помага за пречистване на организма от канцерогенни вещества, поради съдържанието си на веществото изотиоцианат.

Консумирайте броколите всеки ден - пресни или проготвени на пара.

Цвекло

Цвеклото помага за здравето на черния дроб и подобрява неговите функции, благодарение на съдържанието си на флавоноиди и бета-каротин.

Периодично помага за елиминиране на токсините от организма и пречистване на кръвта.

Препоръчваме ви да го консумирате ежедневно -  като прясно изцеден сок или витаминозна салата.

Цитруси

Богати на витамин С и антиоксиданти, цитрусовите плодове помагат за пречистването на черния дроб по естествен път. Лимона, портокала и грейпфрута, улесняват функцията на черния дроб да трансформира токсините във вещества, които са разтворими във вода. За максимален ефект, консумирайте ги всяка сутрин или в сурово състояния или прясно изцедени.

Чесън

Препоръчваме ви редовна консумация на чесън. Съставките, съдържащи се в него като: селен (подпомага естествената детоксикация), сяра (подобрява работата на ензимите) и алицин (бори се срещу вредните агенти), помагат на черния дроб да изчисти организма от вредните вещества.

Ядки

Включете задължително орехите в ежедневното си меню – те са много погати на аминокиселини и полезните Омега-3 мастни киселини, които подобряват функциите на черния дроб и го пречистват.

Куркума

Куркумата може с право да носи титлата - Лек за 1000 болести. Тя се използва от векове за лечение на различни заболявания, благодарение на своите лечебни свойства. Отлична е за подобряване на функцията на черния дроб и стимулира работата на ензимите в черния дроб.

Ябълки

Благодарение на пектина, който се съдържа в ябълките, черния дроб елиминира вредните токсини. Този плод е и сред най-добрите за детоксикация на организма, а съдържанието на ябълчена киселина помага за изчистване на карцерогенните вещества от кръвта.

Освен това, ябълката съдържа ябълчена киселина, която също помага при премахване на токсините и канцерогените вещества от кръвта. Консумирайте я във всякакъв вид: прясна, в плодова салата или като здравословен прясно изцеден сок.

Зеле

Идеално комбинирани са съставките в зелето. Те помагат за подобряване на функцията на черния дроб и подпомагат работата на ензимите.

В менюто си може да включите всякакъв вид зеле: зелено, червено, китайско и  др. Най-добре е да го консумирате прясно.