Всички сме се убедили, че авокадото е много приятно на вкус, съдържа разнообразни съставки и има много приложения. То оживява в ястия като гуакамоле, гарнира се с припечена филийка и дори се пие като смути. Изключително здравословно е и е богато на полезни мазнини и витамини.

Но нека да задълбочим малко… С какво точно е толкова полезно авокадото? И как можем да използваме тези факти, за да увеличим консумацията на авокадо?

 

Представяме ви някои от най-интересните факти, които открихме за една от най-добрите суперхрани в природата:

Авокадото е богатo на така наречените "добри мазнини". To съдържа мононенаситени мазнини, които се борят със сърдечните заболявания и имат способността да намалят потенциално вредния холестерол.

Зеленият плод е наситен с антиоксиданти, за които се смята, че предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Авокадото съдържа изобилие от витамини. Количеството витамините в авокадото могат да варират, но плодът е пълен с най-важните от тях като: К, С, В5, В6 и Е.

Протеините са в състава му, за разлика от много други плодове. Количеството протеин зависи от размера на плода: в около 100 грама авокадо се съдържат 2 грама протеин.

Не е нужно да ядете авокадото е сурово състояние, за да извлечете ползи. Да, то наистина е полезно, но също така е и чудесно допълнение към вашите ястия.

Можете да замените маслото и повечето вредни мазнини, от които се пълнее с авокадо. Калифорнийската авокадова асоциация разяснява как авокадото може да бъде по-здравословна алтернатива, отколкото са баналните съставки за печене.

Авокадото дава изключително много енергия. Асоциацията на производителите също предполага, че консумацията на авокадо може да помогне на тялото да абсорбира и други полезни хранителни вещества от храната; друго изследване, подкрепя тази идея.

То е много полезно за бременни жени, тъй като съдържа фолат, който е от съществено значение за отглеждането на плода.

И нека не забравяме за калия.  Авокадото, както и бананите, съдържа калий, който е важен минерал и се консумира за редица телесни функции и процеси.