Шипката е разпространена навсякъде по света и може да я намерите край нивите, пътищата, из ливадите и горите или места, изложени на слънце. Нарича се и "кучешка роза" от латинското име Роза Канина. Плодът се консумира изсушен, като универсално лекарство срещу настинки и вируси. Богат е на витамин С и е силен имуностимулант. Използва се за приготвяне на чай и мармалад, а нейните семена са ценна съставка, използвана в козметичните продукти. В сравнение с портокалите, съдържанието на витамин С е с 50 % повече, което я прави най-добрия източник на витамина.

 

Свойства на шипката:

- Витамините, лимонената и ябълкова киселина, съдържащи се в нейните плодове, служат за засилване на имунитета;

- Плодът се използва за ядене, за чай, мармалад, вино и дори ликьор;

- Богат на много витамини е чаят приготвен от шипка. Освежаващата напитка се комбинира с мента, хибискус и мед;

 

Лечение с шипка:

- за гастрит, както и при лечение на авитаминоза;

- за прочистване на червата и изхвърляне на излишната течност;

- когато е приготвена като чай, тя служи при кървене от стомаха, червата и белите дробове, както и срещу диария и спазми в стомаха;

- различните антиоксиданти, които съдържа, правят шипката добро превантивно средство срещу рака. Същите тези антиоксиданти се използват и за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Лекува кожни заболявания

Качествата на маслото от шипка, го правят ценно допълнение в козметичните продукти. Шипката има способността да подпомага регенерирането на нови клетки на кожата. Именно затова се използва при лечение на белези, акне и изгаряния. Макар че има изсушаващо действие, тя не изсушава кожата; всъщност тя помага кожата да се рехидратира, запазвайки влагата.

Всекидневното пиене на чай от шипка, също дава своя резултат върху кожата. Розовите цветове са изключително богати на витамин А.  Помага за регенерирането на кожните клетки, и помага при заздравяване на рани и белези. Благодарение на него, кожата е подхранена и запазва еластичността си. Това не само предотвратява появата на бръчки, но и помага да се сведат до минимум тези, които вече са се появили.