Сигурни сме, че повечето от вас не са чували за чудото, наречено, диатомична пръст, която е хит по света. Голяма скорост набира нейната популярност и в България, а всеки, който иска да се сдобие с нея, може да си поръча онлайн от био магазините, които я предлагат.

А какво всъщност представлява Диатомичната пръст?

Това е естествено образувана седиментна минерална скала, получена от останките на диатомит или океански едноклетъчни водорасли. Тя се е образувала като утайка в много чисти, сладководни езера преди милиони години. Диатомитът, който наподобява тебеширени останки обикновено се намира под формата на гъст бял силициев прах, известен като диатомична пръст и подпомага прочистването на цялото тяло.

Как да я приемаме?

Започнете с прием сутрин, на гладно, по една чаена лъжичка диатомична пръст разтворена в чаша вода, сок, айрян. Постепенно увеличавайте приема, докато достигнете доза, равняваща се на две равни супени лъжици в чаша вода. Диатомичната пръст може да бъде приемана непрекъснато.

Ето какви са предимствата, ако приемате диатомична пръст:

  1. Естествен източник на силиций

Диатомичната пръст се състои от приблизително 85% силициев диоксид. Този минерал е изключително важен за сухожилията, хрущялите, кръвоносните съдове и кости. Допринася за почти всеки жизненоважен орган, включително сърцето, черния дроб и белите дробове.

  1. Поддържа здравето на кожата

Диатомичната пръст се използва като паста за зъби и лицев ексфолиант, поради това, че е силно абразивна.  Процесът на ексфолиация е важна грижа за кожата, защото помага за отстраняване на мъртвите клетки, които придават умора на външния вид.

  1. Поддържа сърдечното здраве

Според изследвания, диатомитът носи положителни ползи за нивата на холестерола и подобрява здравето на сърцето. Минералите, които тя съдържа като силиций, калций, натрий, магнезий, желязо и други водят до безкраен запас от ползи за здравето.

  1. Вътрешно прочистване

Най-известната полза от диатомичната пръст е премахването на токсините от организма, които са причина за много здравни проблеми. Единична доза диатомична пръст съдържа милиони отрицателно заредени екзоскелети на диатомеи. Те привличат положително заредените бактерии, протозои, вируси, ендотоксини, пестициди, остатъци от лекарства, бактерии и тежки метали, свързвайки ги в цилиндричната структура на екзоскелетите. Веднъж "прихванати", те се изхвърлят от организма, без да го натоварват.

Допълнително, преминавайки през храносмилателния тракт, те го изчистват от шлаките по безопасен за чревните стени начин. След няколко месечен прием на диатомична пръст, стените на червата се изчистват и могат ефективно да възприемат хранителните вещества, които им доставяме с храната.

Хората с наднормено тегло най-често имат забавена обмяна на веществата. Благодарение на пречистването на храносмилателната система и на целия организъм, ние си възвръщаме натуралния баланс и силите.

Още:

- регулира кръвното налягане

– стимулира растежа на косата и допринася за нейния прекрасен блясък и здравина

- засилва имунитета и доброто самочувствие;

- подобрява срастването на раните;

- предпазва от заболявания на горните дихателни пътища;

- намаляват хранителните алергии;

- премахва запека;

- подобрява съня;

- подпомага срастването на костни счупвания;

- повишава жизнената енергия;

Любопитно:

Дезодорант – хората, които имат оплаквания от обриви или дразнене след прилагане на дезодоранти и рол-он, могат да си направят био дезодорант с диатомична пръст.

Рецепта:

¾  чаша арарут на прах или царевично нишесте;

¼ чаша диатомична пръст;

7-9 супени лъжици разтопено кокосово масло;

Паста за зъби

Поръсете малко диатомична пръст върху вашата паста за зъби, за допълнително, дълбоко почистване.

Ексфолиант и маска за лице

Тъй като диатомичната пръст е много фина, тя е идеална за направата на ексфолиант и маска за лице, а вашата кожа ще бъде изключително нежна и кадифена.

Рецепта:

1 с.л. диатомична пръст

Вода, мляко, сок от алое вера или разреден мед

Срещу дървеници, бълхи, хлебарки и паяци

Специалисти препоръчват поставянето на диатомична пръст в пукнатините и цепнатините, където гадинките са склонни да се крият.

Неутрализира миризми

Оставете малко количество диатомична пръст в хладилника или фризера, за да неутраизира миризмата. Има нужда да се сменя за всеки 1-2 седмици. Същото важи и за кошчето ви за боклук. Поръсете на дъното на коша и тя ще неутрализира миризмата.