Полезна ли е дъвката или не е? Хората дъвчат повече от 160 години, но повечето от нас не знаят полезен или вреден е всъщност този навик.

"Дъвките са два вида: със захар и без. Първите са много вредни, защото захарта е хранителна среда за развитието на бактерии, които разрушават зъбния емайл. По- приемлив вариант са дъвките без захар, с ксилитол и сорбитол. Те са приятни за дъвчене, имат сладък вкус и в същото време изграждат защитна стена срещу микробите” – казва Белла Фарби, зъболекар-терапевт с 16 годишен професионален опит.

Важно! Можете да консумирате дъвка само след ядене и то не повече от 10 минути. Благодарение на това в устната кухина се произвежда няколко пъти повече слюнка, която има буфериращи свойства - съставните ензими неутрализират киселинните храни, което е изключително важно за зъбния емайл.

От друга страна в съвременния свят няма достатъчно много твърда храна - като правило всички консумираме много мека храна. Съответно, венците не получават необходимото натоварване и постепенно отслабват. По този начин дъвката служи като вид "симулатор". Просто се опитвайте непременно да я дъвчете от различни страни на челюстта, така че отделните мускули да не хипертрофират.

Тази тема обаче има недостатък. Много хора дъвчат дъвка, не само след хранене, но и просто с цел да успокоят нервите , да се откажат от пушенето или бързо да освежат дъха си. Това е вредно! Първо, не забравяйте, че в стомаха по това време се получава стомашен сок, който корозира стените му. На второ място, честото изобилие от образуване на слюнка причинява постепенно изчерпване на слюнчените жлези.

Трето, не пренебрегвайте химикалите и изкуствени ароматични добавки, които са част от състава на гумените ленти. Те имат много странични ефекти.

Не забравяйте, че дъвката само помага за поддържане на добра хигиена на устната кухина, но в никакъв случай не замества пълната грижа. Приемете я като допълнително средство за намаляване на риска от кариес, който е винаги под ръка.