Сезонните храми и алергии имат много общи симптоми с тези на COVID-19. Много от тях се припокриват, но характерни за коронавирусната инфекция са високата температура и отпадналост , което не е характерно за сенната хрема" - това обясни в интервю за БТВ алергологът Д-р Тихомир Мустаков. 

Специалистът казва още, че в момента много хора са се презапасили с витамин Д, а това помага и е благоприярно и при хремата. 

"Трябва много да внимаваме обаче да не предозираме приема на витамин Д. Неговата употреба трябва да бъде според нуждите на хората, затова задължително се консултирайте с личния си лекар. 

Астматиците, чиито бронхи са изключително чувствителни, трябва много да внимават с дефинфектантите. Ако човек прекали с тях си прави собствена газова камера" - разказва той. 

Д-р Мустаков споделя още, че предпазните маски имат няколко функции - да филтрират и екранират.

"Факта, че носим имаска не ознава, че сме напълно защитени. Всичко зависи от качеството на филтрите и човек трябва да избере маската, според това, което трябва да прави. Ако сме в закрито пространство може да ползваме по леки маски, но когато сме на вън трябва да имаме екранираща маска - от по плътни материи и по предпазни." - категоричен е алергологът.