На всеки от нас му е известно, че не трябва да комбинира риба и млечни продукти, тъй като това може да доведе до натравяне и непредстазуеми ефекти. Освен тази двойка обаче, има и още подобни комбинации, с които трябва да внимаваме. Изядени заедно, те могат да доведат до нарушение на естествените процеси на храносмилателната система и лоши последици за здравето.

В следващите редове ще ви запознаем с 8 ястия, които трябва да се стремите да не приемате заедно.

Сандвич + Кафе

Ако поради липсата на време, сте решили да си приготвите бърз сандвич със сирене и шунка и го комбинирате с кафе, можете директно да се сбогувате с полезните свойства на сиренето. Съдържащите се в хляба въглехидрати, които допринасят за сърдечно-съдовата и нервна система, и предотвратяват усвояването на калций, мигновено ще изчезнат, ако се консумират заедно с кафе.

Съвет: Заменете кафето с чай, ако наистина неможе да „избягате” от тази комбинация.

 

Домати + Краставици

Салатата от домати и краставици или така известната „шопска салата”, се среща почти на всяка маса. Интересното обаче е, че според последни проучвания, смесването на тези два вида зеленчуци водят до нарушаване на биохимичните реакции на организма. Полезните витамини не се абсорбират напълно, образуват се допълнителни соли и с течение на времето се развива подпухналостта.

Съвет: Постарайте се да хапвате тези зеленчуци поотделно. Не е трудно! Тази вечер заложете на салата от домати, а утре – от краставици.

 

Картофи + Месо

Кой може да устои на пържените картофи на мама с месо или котлет? Знаем, че е трудно…, но това всъщност е изключително вредна комбинация за тялото. Нишестето, съдържащо се в картофите, изисква алкална храносмилателна среда за храносмилане, а протеините – киселина. Останали заедно за по-дълго време в стомаха, те могат да доведат до неприятни усещания.

Съвет: За да се храните правилно, комбинирайте месото със зеленчуци като: аспержи, броколи, тиквични, карфиол и други.

 

Елда + Прясно мляко

Млякото съдържа калций, а елдата желязо. На пръв поглед изглежда наистина полезно. Но истината е, че ако ги консумираме заедно, ще неутрализираме полезните им свойства, в резултат, на което тялото ни няма да получи нито един микроелемент.

Съвет: Храни, съдържащи желязо и млечни продукти, приемайте в различно време на деня.

 

Макаронени изделия + месо

На първо място, трябва да отбележим пастата, приготвена с мляно месо. Съчетанието на захари и протеинови продукти (месо), създава опасни съединения, които могат да доведат до диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Съвет: Заложете на веган паста, приготвена с билки и подправки.

 

Бира + Фъстъци

Всеки от нас знае, как ръката сякаш сама посяга към вкусните ядки на масата, докато пием бира, а по телевизора върви дългоочакваната футболна среща. Всичко щеше да е прекрасно, ако ядките не бяха обсипани с обилно количество сол, която е изключително вредна за организма и освен това, предизвиква дехидратация.

 

Млечни продукти + Ананас

Киселите плодове забавят храносмилането и се разграждат трудно, особено сутрин. Освен това, ананасът включва в състава си бромелаин, който в комбинация с млечни продукти, може да причини интоксикация на тялото.

Съвет: Заменете ананасът със сушени сини сливи или кайсии.

 

Мляко + Банан

Тандемът мляко и банан придоби изключително голяма популярност сред привържениците на здравословния начин на живот. Освен това е много вкусно! Все още обаче, не приключва спора, относно тяхната съвместимост. Според диетолозите, млякото трябва да се приема отделно от плодовете, особено сладките, какъвто е бананът.  В комбинация те остават в тялото за дълго време и са слабо абсорбирани.

Съвет: Хапвайте банани между основните хранения.