"Мелнишката мома, мамо, мелнишката мома, по Мелник шетала. По Мелник шетала, мале, по Мелник шетала, мале, вино продавала."

В много песни от българския фолклор се пее за руйното червено вино. И като споменахме вино, веднага в ума ни изскача Мелник. И кога, ако не днес на един от най-хубавите български празници Трифон Зарезан, да не ви отведем, макар и виртуално до най-малкият град в България, известен с уникалното червено вино от местния сорт широка мелнишка лоза.

Скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми, Мелник се намира на 334 км от град Пловдив, а най-запалените пътешественици, които не се боят от "хапещото" слънце навън, могат да си организират едно изпълнено с положителни емоции уикенд бягство по време на пандемия. 

Мястото е прекрасно през всички сезони. Зимата е мека и също не много студена, а градчето не губи своя чар. Както и виното е по-приятно през студените месеци.

От някогашния прочут град с население от 7-8 хил. жители, с около 1300 жилищни сгради, днес Мелник е най-малкият град на България с около 208 жители. Въпреки размерите си, мястото е изпъстрено със забележителности, уютни местенца за хапка и пийка, а местните търговци са дружелюбни и с усмивка на уста приканват гостите си за дегустации. 

Всичко в Мелник е в стар стил и автентичният дух е запазен. Именно затова градът е обявен за архитектурен резерват. Веднага щом краката ни стъпят по калдъръмите край реката, пред нас се открива незабравима гледка - тесни улички, битови къщи, аромат на вкусотии и малки магазинчета с интересни сувенири, са само част от нещата, които биха ни накарали да посетим мястото неведнъж. 

Тематично с празника на виното и любовта, първо ще ви отведем в "Музея на виното" в Мелник. Срещу входна такса може да влезете да го разгледате и повярвайте ни - заслужава си!

Тук може би са едни от най-хубавите вина, а към него има и изба, която предлага няколко вида вино - бял купаж, червен купаж, широка мелнишка, мелник 13 и розе, приготвени по автентична мелнишка рецепта и технология..

Да не забравяме и за уникалната пивка гроздова ракия, която също се произвежда тук. 

В избата се помещава и много интересен трезор на виното, където се съхраняват около 400 бутилки вино, като част от тях са на 50-60 години. Те не са предназначени за продажба.

В музея ще ви посрещне Антон Димитров от гр. Сандански, който е уредник на музея, но е работил и като екскурзовод в Гърция. Интересен факт за него е и, че е бивш цирков артист и единствения в България, който изпълнява едни от най-трудните номера. 

В семейството на Антон има много таланти... например, неговата леля има 500 автентични народни песни и е била известна певица навремето. 

Той ще ви разкаже на дълго и широко за историята на лозарството и винарството в района, както и интересни факти за процеса на винопроизводството, което е основният поминък в малкия град. Изложени са много предмети и снимки, свързани с технологията на производство, глинени, дървени и метални съдове, съдове за съхранение на виното.

Ако сте избрали билетче, което включва дегустация... значи най-интересното за вас тепърва предстои. 

Уредникът на музея Антон Димитров отсипва в малки чашки от основни вина и ракията, които се произвеждат тук и се източват директно от бъчвата. Към дегустацията има и вкусни хапки от препечен хляб със зехтин, чрез които да почистите небцето за следващото питие.

Ако някое от вината ви хареса (това е повече от сигурно) и решите да си закупите, то се наточва в бутилката директно от бъчвата, която сте избрали, а след това започва най-интересното.. бутилката може да си я запечатате сами, с помощта на уред. 

След това тапата се запечатва с разтопен восък, на която отгоре се поставя печат, а накрая се залепя и етикет с ръчно написани името и сорта на виното, както и датата от посещението ви в музея. 

Мелнишкото вино е било любимото вино на Уинстън Чърчил, който си поръчвал всяка година по 500 литра, обичал още френски коняк и кубински пури. Харесвало му много нашето вино. Прочутият сорт широка мелнишка лоза била донесена тук от Сирия преди 2 хиляди години от римляните. В Мелнишко тя намерила благоприятни условия да се развива добре и да става от неговото грозде превъзходно, прочуто в цял свят, мелнишко вино.

То съзрява по-бързо, но запазвайки наистина уникална тръпчивост, точно, колкото е нужно, за да бъде усетено като "мъжко", "комитско" вино.
Ароматите му са несравними с повечето червени вина и са наистина уникални, в зависимост от условията за отглеждане. Билките в аромата и букета, както и  редките за други сортове тютюневи нотки са комбинация, която не може да бъде описана с думи: виното просто трябва да се опита! 

Всичко в Мелник е наистина вълшебно... 

Замаяни, не само от виното, но и от заобикалящата ни красота, ще ви отведем до още няколко от задължителните дестинации, които трябва да включите в маршрута си, ако посетите Мелник и региона. 

Още от най-малкия град в България:

Безспорно най-важната сграда в градчето е Кордопуловата къща, която се намира накрая на града, в най-високата му част. Уникалната постройка е от 1754 г. и е принадлежала на богатия мелничанин Кодропулос. Кордопулос се е занимавал с търговия и винопроизводство и явно се е справял много добре.

Красиви и просторни помещения с прозорци от цветно стъкло и богато обзавеждане със сигурност ще ви впечатлят. А най-забележителна е избата, издълбана в пясъчници тунели.

Не пропускайте да видите още: Мелнишките пирамиди, руините на Болярската къща, Църквата „Сети Никола“ (XII век), Градският исторически музей, руините от крепостта на деспот Алексий Слав, платото свети Никола, което започва срещу Музея на виното. 

Няма как да пропуснем и Мелнишките пирамиди. Много красиво изваяните пясъчници от майката природа с червеникави заострени върхове са разхвърляни навсякъде наоколо. А от Мелник започва и пътека през тези образувания, която води до Роженския манастир. Пътеката се минава за около 3 часа.

Какво да правим около Мелник?

Роженски манастир

Недалеч от Мелник е разположен Роженския манастир с богата история и красиви панорамни гледки. Много близо до манастира се намира гробът на Яне Сандански – един от най-известните и пламенни български революционери в новата ни история.

Манастирът  е бил построен (след XIII век) и не е разрушаван по време на Османското владичество у нас, като пази историята си векове назад. Той се намира на малко повече от 30 километра от Петрич и на около 7 километра от Мелник. 

В двора на църквата има огромни смокинови дървета, както и лозата, разположила се почти над целия храм. 

На входа се продават много осветени икони, както и ръчно изплетени молитвени гривни. 

Ако вече ви се похапва вкусен боб с наденичка, ароматна пърленка или друго традиционно ястие, то китното българско селце Рожен е вашето място. То се намира в непосредствена близост до манастира, цените в ресторантите са достъпни, а порциите - повече от задоволителни. 

Рупите

Ако отидем до Мелник, грехота e да не се отбием и до Рупите. Обратното също е валидно. Селото се намира само на около 20 километра от града.

Задължителна спирка е храмът "Св. Петка Българска", където се намира и къщата, обитавана от пророчицата Ванга. Там може да влезете в стаята, където е приемала посетители, да видите къде е спала, да оставите цвете на гроба и, който се намира на метри от входа на светилището.

Мястото носи огроем енергиен заряд, а на ръка разстояние е и минерална баня “Рупите – Природен лечител”.

Комплексът предлага дамски и мъжки кът с по два басейна, единият от които с естествени водорасли. Водата е изцяло и единствено минерална. Температурата в тях се контролира, но не бива да се прекалява с престоя в тях.

От двете страни по пътя, водещ към входа на на комплекс “Ванга”, пък има множество малки сергийки, където местни производители предлагат стоките си. Различни вина, ракии, сувенири, сладка, мед, тахани, маслини, зехтин и каквото се сетите - не пропускайте да напълните торба с няколко от тези продукти, тъй като без съмнение ще останете доволни. 

Магията на Рупите може да съчетаете и с посещение на къщата-музей на Ванга в град Петрич, отстояща само на 20км. Къщата посреща с широко отворена врата всеки посетител, а в средата на китния двор е образът на Ванга.

Къщата е обявена за музей през 2008 година, а уредникът на музея ще ви въведе изцяло в нейната атмосфера. Всичко в постройката е автентично и запазено в оригиналния си вид. Нищо не е променено или разместено.

Из цялата къща са изложени над 3000 предмета – дрехи и лични вещи на Пророчицата, снимки и картини, както и подаръци от хора, на които Ванга е помагала приживе с предсказанията си. Обичала играчки и матрьошки и хората ѝ се отбалгодарявали с такива.

В Белият салон, разположен на втория етаж в къщата, пък пророчицата е приемала видни за времето си гости и определено атмосферата вътре изглежда много аристократично.

На тръгване не пропускайте да си купите и магнитче с различни думи на Ванга, където може да откриете само и единствено там. 

Рилски манастир

Ако ви остане време и имате възможност да отделите още малко време преди да се върнете по родните си градове, то непременно посетете и Рилския манастир. Пътят до него е добре поддържан и редовно почистван през зимата, но и с характерните за местния релеф множество завои.

Рилският манастир е най-известният и най-големият мъжки манастир в България и е истинска гордост за родината ни. Разположен в близост до Дупница край малкото, но китно градче Рила, Светата обител е свързана с безброй тайни, поверия и легенди, които я превръщат в изключително привлекателна дестинация.

Рилският манастир е основан от най-големия български светец – свети преподобни Иван Рилски (876 – 946 г.) и е разположен на 1,147 метра надморска височина, като се отличава с уникална архитектура.

Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост.

Когато и да посещавате Рилския манастир, не пропускайте да се отбиете до манастирската пекарна, където може да похапнете мекици, хляб и биволско кисело мляко.