Отново е събота сутрин, което означава, че час по-скоро трябва да начертаем плана за разходка извън града. В момента времето е особено подходящо за любимите трипчета в планината, където да съберем прохлада и да напълним душите си красотите, които предлага българската природа. 

Ако сте запалени туристи и вече сте обиколили всички забележителности край Пловдив, значи е време да се отправите някъде по-надалеч. 

Ние ви предлагаме да отскочите до най-високия град в България, а именно Доспат, разположен на 1358 метра надморска височина. Километрите, които трябва пропътувате до там не са малко, но пък както казват "Опознай България, за да я обикнеш". 

Една от забележителностите на Доспат, заради които си заслужава да изминете пътя до кристалния му въздух и невероятната гледка към околността е водопад Късак, намиращ се на километър от село Късак.

Ние избрахме да поемем по пътя Пловдив-Девин, тъй като се стига една идея по-бързо.

Това е изключително красив родопски водопад с пад на водата около 8 метра, а посещението му е задължително, заради спокойствието и красотата, които вдъхва. 

За да стигнете до него, на входната табела на селото се оглеждайте за черен път, отклоняващ се вляво. Имайте предвид, че трябва да шофирате внимателно, тъй като пътят не е много добър. С автомобила си може да слезете до уширение, в ляво от което има къща с кошери. Там е удобно да паркирате. 

За ориентир търсете националния ни флаг, който е закачен на интересен дървен кол, на който са поставени и множество указателни табели-стрелки: Атина, Токио, Париж, Ню Йорк, Кайро, Истанбул, … и разбира се – Късак.

До него се стига изключително лесно! Продължавате по широкия черен път надолу и няма как да се объркате. Следвайте стрелките и бяло-червената маркировка.

След няколко минути ходене, трябва да се завие надясно, а след този завой пътеката от черен път се превръща в горска пътека и се спуска стръмно надолу към дерето.

Като времеви диапазон засякохме, че от паркинга до водопада се стига за по-малко от 20 минути. В обратна посока, разбира се, е малко повече, предвид изчакването, но не е кой знае колко изморително. 

Следват извити дървени стълбички и не след дълго пред вас се разкрива прекрасния водопад Късак! Той не е толкова мощен, но е изключително пленителен, тъй като водите му се спускат на разнопосочни струи по насечени скали.

Впечатление веднага прави интересната "Горска библиотека", в която освен голям набор от книги може да откриете и игри от детството като "Не се сърди човече" и карти "Черен Петър". 

Време е за снимки, които стават особено колоритни и без съмнение ще съберете лайкове в социалните мрежи щом ги постнете. 

За да прекарате повече време на мястото, поемете към горната част на водопада. Там има дървено мостче, по което да преминете и да се насладите на природни феномен отгоре му. 

Пътечката след моста, пък води до огромна поляна, посипана с цветя и обградена от борове. Преминава и приказва рекичка, покрай, която е идеално да постелите одеяло и да подредите трапезата, събрана в раниците. Наблизо има и чешма, от която да заредите бутилките с ледена вода. 

Толкова за водопад Късак! Ако разходката ви се струва кратка, може да посетите и близките до мястото Дяволската пътека с начална точка, недалеч от Борино (или от Буйновското ждрело); Римския мост Кемера до близкото село Змеица, който се вижда от главния път, забележителността "Побит камък", живописните гледки от бреговете на язовир Доспат и други. 

Ако сте гладни, изберете Девин! Очаква ви прясна пъстърва, родопски специалитети и ледена бира.