От древността до днешно време митичните Родопи завладяват умовете на хората. Разположено в сърцето на планината и само на 40 км от Пловдив, се намира село Црънча (Пазарджишко).

Ако планувате отдих и разходки сред красивата природа, това е идеалната дестинация, която да посетите. В района на селото са регистрирани повече от 20 тракийски могили богати на старинни останки от черкви, селища, крепости и др.

За да стигнете до село Црънча от Пловдив трябва да хванете пътя за Пазарджик, а след това точките са Главиница, Дебращица и Црънча. Разбира се, има и други пътища, по които да минете, но този е най-популярен и удобен. 

В непосредствена близост до селото се намират местностите Гергьова черква и Стърбоджи поляни - мястото, на което от време оно става голям пролетен събор за Гергьовден, когато е и празника на село Црънча. 

Как да стигнем до "Стърбоджи поляни"?

"Стърбоджи поляни" се пълни с хора не само по Гергьовден, а и почти всеки ден, когато времето позволява. От няколко години мястото става все по-популярно и е добър избор за тонизираща разходка и барбекю насред гората. 

За да стигнете до красивата местност, като ориентир ползвайте центъра на село Црънча, а оттам поемето по пътя в ляво, разположен малко преди площада, покрай реката. Има работещи хранителни магазини, от които може да се запасите с нещо за хапване и пийване преди да продължите с похода. 

Оттам продължавате само нагоре и не след дълго ще видите Православен храм “Покров Богородичен”.

Той е построен на мястото на някога съществуваща църква, която е била опожарена и разрушена до основи заедно с манастира и крепостта при поробването на България от Османската империя.

Точно до храма се намира и "Чешмата на желанията". Всеки, който желае, може да намисли едно свое желание и докосвайки с ръка първата буква на името си, да се помоли на тримата закрилници на селото / Свети Георги, Света Петка и Майката Божия/ желанието му да се сбъдне. Още повече, че водата, която тече от чешмата, идва директно от тракийското поселище в местността “Градището”, чийто изливна тръба преминава през т.н.”Колело на живота”. 

Следва остър завой, който ви води до малък паркинг, на който, ако решите може да оставите колата си и оттам да продължите пеш нагоре. Тук се намира и някогашната най-известна дискотека през 80-те години "Дъбчето", която е събирала хора от всички краища на България. 

За да стигнете до крайната цел трябва да поемете по черния път, който ще видите точно срещу паркинга.

От тук до поляните може да стигнете и с кола, но имайте предвид, че пътят е тесен и каменист. Съветваме ви да предпочетете разходката пеш, повярвайте - заслужава си!

Вървейки нагоре, не след дълго, ще видите и малкия параклис “Свети Георги”. Той е построен през 1922 г. от останалите живи участници във войните. С малки прекъсвания, черквата се използва само на Гергьовден, когато е празникът на селото. 

Продължавате нагоре по каменистия път и след около 15 минути нормално ходене достигате крайната цел - "Стърбоджи поляни". 

Чист въздух изпълва дробовете, а красотата на заобикалящата ни планина - очите и душата. Тук, през 80-те години хората са чествали събора, разпъвайки големи одеяла, върху които са нареждали трапезата и са сядали около нея. Някои продължават да го правят, а други предпочитат да седнат по дървените масички с пейки, които са изградени преди няколко години. 

Освен тях, има и навес за големи компании, беседка с формата на гъба и съоръжения за деца. Обособени са и места, на които може да си запалите огън и да припечете ароматна скара. 

Всяка година на Гергьовден оркестри и народни певци огласят "Стърбоджи поляни", а жители и гости на селото извиват дълги и кръшни хора. 

Събора датира, поне в спомени, още от 18-ти век, като на това място са се колели курбани и правели събори. Най-ранната запазена снимка от събора е от 1902 г. Още през 1880 г., тогавашния кмет Спас К. Златанов на с. Црънча е издал заповед на възвишението “Гергьова черква” да не се пускат да пасат каквито и да е животни, а хората да не секат дърва, даже и клони, поради това, че мястото е свято… До селото и околностите му са регистрирани над 20 тракийски могили. Разкрити са и останки от антично селище, с трикорабна църква, датирана към V век. През VI век, на хълма „Гергьова черква“ е построена крепост.

Народът е казал, че всяка капка дъжд по Гергьовден е истинска жълтица, ето защо никой няма да има нищо против каприза на времето.

Традицията продължава да съществува и днес црънчани продължават да я спазват, като навръх Гергьовден се качват на поляните, за да отбележат подобаващо своя празник. 

Забележителностите около Црънча са добър избор за една неделна разходка, която може да комбинира история, природа, релакс и приключения, така че да пасне на всеки вкус.    

В съседното село Паталеница, пък се намира Баткунски манастир "Св. св. Петър и Павел", който е обявен за паметник на културата. Той е единствения родопски манастир в Пазарджишка област. През годините той е бил разрушаван няколкократно, а последната реставрация е през 1854г. В близост са и останките от древния град Баткунион. Днес до Баткун могат все още да се видят останките от светилището на Асклепий Земидренски датирано към I-IV век. В него са открити оброчни плочки на тракийския бог Херос, статуетки, жертвеник и много монети. 

В Паталеница от пет столетия съществува и обичай, свързан с приготвянето на гергьовското агне. Това е единственото място у нас, където масово на открито и едновременно се въртят десетки гергьовденски чевермета. Всяка година се изпичат по 70 до 100 агнета.

Преди да бъде изпечено, агнето задължително се опява в църква, след това се пече в трапове, които се изкопават ден преди празника.