Проектът за екопарк „Марица”, известен като Втори гребен канал в Пловдив, се отлага за неопределен период от време, потвърди кметът Иван Тотев. Въпреки че изграждането на дублиращия канал бе приоритет на властта, сега той влиза във фризера за сметка на други проекти в района.

„Сигурен съм, че един ден Втори гребен канал ще има. Било то след 5 или 10 години“, каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че Пловдив вече не може да се надява на голямо състезание по гребане след 2018 година заради липсата на съоръжението.

Вероятната причина за отказа от проекта е серията от съдебни битки между Общината, РИОСВ и еколози. Последното дело срещу Община Пловдив и РИОСВ бе спечелено от „Граждански контрол – защита на животните”  след тригодишна съдебна битка. ВАС осъди Община Пловдив и РИОСВ през май тази година за липсата на екологична оценка за изменението на Общия устройствен план на града.  Тяхната позиция е, че проектът е направен върху защитени зелени площи, на която територия се предвижда изграждането на дублиращ гребен канал с хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги.

Самият проект включва 105 декара водно огледало, 650 декара залесяване, 37 островчета, както и загнездяване на редки птици.   Водно огледало, нови алеи, зони за риболов, мини голф, зелено училище и над 20 атракции за пловдивчани и гостите на града ще са фокус в проекта, който е изготвила Общината.

Вместо него ще се направи най-голямата залесителна акция в Пловдив през последните години. С 4,5 милиона лева ще се озеленят 650 декара, северозападно от Гребната база.

В момента тези площи са пълни със саморасла растителност, бродят различни животни и е откъсната от останалата среда в парк „Отдих и културата”.

Новата зелена зона ще се раздели на 4 подзони. Към всяка една от тях ще се реализират различни мерки за облагородяване, озеленяване, обособяване на места за отдих и разходки, изграждане на алеи от естествени материали.

Първата зона, която ще бъде облагородена е на площ от 130 декара и непосредствено до Гребния канал.  Достъпът до тези територии ще бъде ограничен, като ще има два входно-пропусквателни зони. Ще бъде изградено и видеонаблюдение и разположена жива охрана.