Каменни пътеки от няколко места на Трихълмието ще водят до едно най-сакралните места в центъра на Пловдив – Небет тепе.  Днес бе даден стартът на финалния етап от разкопките на Небет тепе, като след тях се очаква да започне реставрацията и оформянето на комплекса като туристическа забележителност. Целта е през 2019 година Небет тепе да бъде достъпен за пловдивчани и гостите на града с нова визия.

Наред с реставрирането на най-високия хълм от Трихълмието, към него ще бъдат изградени и още пътища към него. Предвижда се да се възстанови пътечката от Арменската църква, която директно да води на върха. Най-вероятно тя ще бъде направена със стълби, като тези на Римския стадион, обясни кметът Иван Тотев. Освен това ще се разчисти и пътят от площад Шахбазян. Така към Небет тепе ще се стига поне от 4 различни точки от тепетата. По думите на кмета това ще се стане задължителен маршрут от пътя на всеки турист.

Очаква се до септември археологическите разкопки да приключат, като да има пълна яснота какво е имало отдолу.  Догодина ще започне и поетапното възстановяване на намерените фрагменти. Няма да има нито допълнително строителство, нито бутафории, обеща кметът.

Находките ще бъдат експонирани покрай източната стена, която започва от Етнографския музей, обясни директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

Мястото няма да има входна такса, но желанието на археолога то все пак да бъде заградено и да има охрана, тъй като възстановените находки могат да бъдат разрушени.

Вижте повече в следващото ВИДЕО: