Чукове са били използвани, за да бъдат потрошени барбекютата в пловдивския парк "Лаута". Вандалският акт беше извършен снощи, като разрухата бе придружена от надписи със спрей с послания от рода на "Месото е жестокост", "Месото носи болка", "Месото е страдание".

Разкриването на вандалската проява обаче ще бъде затруднено от липсата на видеозапис, който да покаже ясно кои са извършителите. Парк "Лаута" е най-наблюдаваният парк в Пловдив, като из него са разположени видеокамери. За късмет на вандалите обаче, камерата край барбекютата в момента е на ремонт. Това съобщи кметът на район "Тракия" Костадин Димитров пред TrafficNews.bg. Така актът на тяхната разруха не е бил заснет. Възможно е обаче други камери из парка да са уловили виновниците и техните лица.

Каквато и да е била целта на вандалите обаче, стореното от тях може би ще има обратен на желания ефект. Районният кмет заяви, че барбекютата ще бъдат възстановени възможно най-бързо. Освен това ще бъдат създадени още 3 барбекюта. 

Хората, които ежедневно посещават парка, са единодушно против проявата. Според тях е възможно вандалската проява да е дело на пиещи в "Лаута" младежи или пък наркомани.

Посланието на надписите с червена боя обаче накара мнозина да решат, че унищожението на барбекютата е дело на вегани.

В същото време се оказва, че Пловдив не е първият град в страната, в който се случва нещо подобно. Идентични надписи се появиха в парк в София преди седмица. Вероятно заради провелия се наскоро там Балкански фестивал на скарата.

Вижте ВИДЕОТО: