Всички барбекюта в парк „Лаута“ са унищожени при вандалски акт снощи. Тази сутрин, кметът на района е получил сигнал по телефона си от граждани, които всяка сутрин се разхождат или спортуват в парка. 

На постаментите на разрушените до основи барбекюта с червена боя извършителите са оставили надписи, които гласят: „Месото е жестокост“, „Месото носи болка“, „Месото е страдание“.

Съдейки по надписите, най-вероятно това е акция на вегани, които провеждат различни акции в цялата страна.

„Всичко говори, че най-вероятно става въпрос за умишлен вандализъм. И трите барбекюта са изпочупени, като са използвани инструменти“, каза районният кмет.

Полицията е сигнализирана, а извършителите се издирват. В „Лаута“ има видеонаблюдение и в момента се преглеждат записите от камерите.

„Надяваме се хората, унищожили обществено имущество, да бъдат разкрити, за да си понесат отговорността и заплатят щетите“, заяви Костадин Димитров, който уточни, че барбекютата ще бъдат възстановени максимално бързо.

Той подчерта, че мястото е привлекателно за прекарване на свободното време от жители от целия град. През почивните дни на там се организират рождени дни, пикници и приятелски срещи. Парк „Лаута“ вече се превърна в едно от любимите места на пловдивчани.

Акцията с обратен ефект - възстановяват барбекютата, правят още 3 нови - вижте ВИДЕО от мястото тук