„За нас хората са по-важни от автомобилите. Градът трябва да е за тях, а не за колите”, заяви кметът Иван Тотев по време на дебата за Синя зона в Общинския съвет. Преди тези заключения обаче, кметът направи сложни изчисления наум колко от площта на Пловдив е пригодена или заета от автомобили. По време на дебата си с Божидар Здравков,  кметът нарече двамата „сини инженери”( б.а. били и двамата десни хора, и двамата инженери…), и започна да изчислява колко от пространството се заемат от автомобилите под тепетата.

„В Пловдив имаме регистрирани 160 000 автомобила. Знаете ли, че една кола заема около 6 кв.м? Тези коли са паркиране някъде. Грубо казано 96 кв. км от площта на града е заета от автомобили. Към това добавете и 170 километра пътища по 10 метра широки… около 170 кв. км. Цялата територия на Пловдив е 102 квадратни километра. Това означава, че 30 % от града е за колите…”, каза кметът, като уточни ,че тези изчисления ги прави наум и може да има неточности.

„Искаме да направим така, че пловдивчани да не взимат автомобилите си, когато отиват в центъра на града за кафе или друга подобна дейност. Нека ползват автомобилите си, когато имат неотложна работа, или тръгват на път към планината, морето…  В рамките на Пловдив има градски транспорт, увеличаваме пешеходните зони имаме и най-голямата велоалейна мрежа в страната”, каза Тотев.

Вижте повече във ВИДЕТО: