„Помня преди няколко години как някои колегите, си позволиха да коментират,че правят само паркинги в район „Северен”. Радвам се обаче, че сега всички последваха примера ми и основната им дейност е това”, каза Ральо Ралев пред TrafficNews.bg относно офанзивата, която тече по всички райони за изграждане на нови паркинги. Той обясни, че още преди 6 години, когато е станал районен кмет, е бил наясно с проблемите, които предстоят с паркирането.

Ралев все пак си признава, че този проблем може да бъде решен само частично от градските власти, най-вече и заради националното законодателството.  

„Пловдив е проектиран за около 90 000 автомобила, а според последните данни под тепетата те са 160 000 и всеки ден се регистрират нови. Проблемът е, че тук сме наопаки. Когато в Европа си купиш кола Евро 6 или по-висок екологичен клас, данъкът ти е по-малък. Тук е обратното – колкото ти е по-стара колата, толкова по-малко плащаш. Това е държавна политика и мотивите за нея са, че бедният човек трябва също да може да кара кола”, каза Ралев.

 Една от големите му гордости е паркингът на бул. „България 2,4 и 6, който е за 150 автомобила. Той припомня,че този парцел е бил отреден за продажба и строителство, но е бил спрян от търга, за да се направи паркинг. През годината са направени редица паркинги, а скоро трябва да бъдат открити и нови за над 100 паркоместа в Гагарин и на улица „Сава Муткуров”.

Съжалява обаче, че паркингът на бул. „Марица – Север” до моста на Герджика не е станал.

„Там една политическа сила се намеси и внуши на хората, че сме щели да им унищожим цялото междублоково  пространство. Тогава дадоха подписка, съобразихме се с нея. Но в момента там  е война за паркиране”,обясни кметът на Северен.

Той каза още, че изпраща една добра година, като са реновирани редица паркове, детски съоръжения и по-малки вътрешноквартални улици. Смята обаче, че на районните администрации им трябват повече средства, тъй като основната им дейност е именно да се грижат за инфраструктурата.

Кметът на „Северен” признава и за няколко проблема, които вероятно няма да могат да се решат през този мандат. Най-много съжалява, че няма да може да изпълни проектът за разширение и тотален ремонт на булевард „Марица – Север”, тъй като би струвал изключително много средства и към днешната дата не изглежда реалистичен за следващите 2 години. По същия начин стои и проблемът с новата детска градина в квартал Захарна фабрика.

Какво е свършено през годината и какво да очакват жителите на „Северен” през 2018 гледайте видеото с Ральо Ралев.