Нов жилищен квартал с еднофамилни къщи кооперации до 12 метра височина може да се оформи в местността „Терзиите”, както и земеделските парцели между Прослав и Коматево.  Началото на строителството там може да започне с изграждането на пътя между двата квартала, който се движи от район „Западен”. Така най-новият квартал на града може да бъде пълен антипод на по-новите жилищни зони, където никнат  комплекси мастодонти.

Кметът на района Димитър Колев разказа и за новите квартали – Смирненски 3 и Смирненски 4, които също ще са  с ниско строителство до 12 метра. Те са заложени в Генералния план за развитие, като е въпрос на време да стартира тяхното изграждане с прилежащата инфраструктура.

Както през 2017 година, така и през 2018 приоритети на „Западен” ще са нови паркове, разширяване на зелените площи, зони за спорт, детски площадки и подобряване на уличната мрежа.

Един от проектите, за който съжалява, че не се е реализирал през 2017 година е реконструкцията на улица „Генерал Колев”, която е основна артерия в старата част на Смирненски и е доста компрометирана. Колев се надява проектът най-после да започне през 2018 година.

Три от най-важните проекти на Община Пловдив касаят и пряко район „Западен”, като от администрацията следят тяхното развитие. Това е пътната връзка „Модър – Царевец”, естакадата на мястото на прелезите на бул. „Копрвищица”, както и новия мост над Марица.

Какво се очаква през 2018 година вижте в интервюто с Димитър Колев: