Ще бутната ли стотици незаконни къщи в Столипиново през 2018 година? Как районната администрация на „Източен” се справя с проблемите в гетото? Докога ще продължи шумовия терор от циганската махала? Това са въпроси, по които ежедневно TrafficNews.bg е получавал сигнали от свои читатели.

Безспорно, когато стане въпрос за район „Източен” винаги на преден план излизат проблемите с гетото. Кметът на района Николай Чунчуков признава, че най-много работа се върши в Столипиново, но и най-много  има такава за вършене там, тъй като през последните 25 години гетото е станало центъра на беззаконността.

Официално жителите на квартал Столипиново са около 30 000 души, но по различни разчети там живеят още между 15 000 и 20 000 души без да имат адресна регистрация или какъвто и да е друг документ. Нещо повече, голяма част от тези хора са си построили незаконни къщи в гетото, обясни кметът на района. Той заяви, че приоритет на районната администрация през следващата година ще е пълен опис на цялото строителство в гетото. Ясно е, че там има хиляди къщи, които са строени върху общинска земя и са вън от всякакви регулации, а и не плащат 1 стотника данъци.

След като се направи опис на всички постройки ще се престъпи и към решаването на проблемите. Голяма част от къщите ще бъдат бутнати, но други,  на които има възможност да се издаде статут на търпимост могат да бъдат узаконени.

Според Чунчуков шумовият терор от тържества на открито е намалял, но въпреки това все още има проблеми, най-вече през лятото, когато ромите не правят тържествата си на закрито.

Основен приоритет на район „Източен” през 2018 година ще е уличната инфраструктура, най-вече в микрорайоните. През новата година предстои да се направят няколко много големи паркинга, единият от които е за 140 автомобила между улица „Славейна” и „Братя Свищарови”. Те ще са на мястото на 70-те премахнати гаража. Оказва се, че в района голяма част от гаражите са поставяни без никаква регулация, а част от тях дори върху зелени площи.  Ще се продължи с тяхното премахване и изграждане на паркоместа на мястото им.

Все още не е ясно кога ще започне изграждането на Втория градски центъра на Пловдив. Проектът, заплануван за Гладно поле, в момента е в междинна фаза, като се чака зелена светлина от Министерството на отбраната. Причината е, че голяма част от парцелите там са на МО, които подписаха споразумение за прехвърляне на парцелите срещу строителство на път в близкото поделение.

Пътят е почти завършен, като след неговото приемане от военните ще се подпише и прехвърлянето на имотите. Гладно поле е включен в „Региони в растеж” за градско развитие.  Идеята там е да се направи Hi-Тec парк с център за върхови постижения, университетска база, както и привличане на IT компании.

Вижте какво каза още Николай Чунчуков пред TrafficNews.bg.