Побои, ругатни, закани… това било ежедневието за общинските охранители, които пазили досега бариерата на Стария град, разкри кметът Иван Тотев. Той обясни, че почти ежедневно там възниквали конфликти с пазачите, които вдигали бариерата.

„Стигало се и до бой. Нашите охранители са по-възрастни и не искали да работят там.  Използвали са и „връзки”, за да не ги начисляват там. Поради тази причина ще наемем частни охранители, които да пазят пункта”, каза Тотев.

Той каза още, че бариери ще бъдат поставени на източните подстъпи за Стария град, обяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че откакто е сложена бариерата с нов режим на ул. „Съборна“, около Синята къща в източната страна е станало като паркинг.

И днес протестиращи се събраха на бариерата пред храма “Св. Богородица" на ул. Съборна. Те излязоха с лозунги за оставка на зам. кмета по транспорта Златин Велев и отмяна на влязлото в сила решение за ограничен достъп до архитектурния резерват. 

Кметът изрази задоволство от начина, по който изглежда Стария град през уикенда. Той още веднъж натърти, че най-голяма ползва от новите условия за достъп на автомобили до резервата ще имат именно хората, които в момента протестират. Живущите и бизнесът щял да усети промяната към добро след време, което било нужно за приспособяване, се подразбра от коментара на кмета Иван Тотев. 

Градоначалникът съобщи, че ще бъдат изградени 2-3 паркоместа в района на бул. "Цар Борис 3-ти Обединител", за да могат да бъдат ползвани от родители, чиито деца учат в Арменското училище.

"Научих, че само за детската градина има 70 искания за родители да карат децата си там. Не знаех, че има толкова деца там. Оказва се, че те не са от Стария град,  а ние запазихме градината заради хората там“, така коментира проблема със социалната инфраструктура в района.

Припомняме, че за втора седмица живущи, собственици на имоти и инвеститори в Стария град протестират срещу новия пропускателен режим, който според тях е рестриктивен.

Припомняме, че от 1 ноември има нов режим за влизане с автомобили в Стария град от днес. Живеещите в архитектурния комплекс ще имат специален достъп за колите си, чиито номера ще се разпознават от електронна бариера, която ще се вдига автоматично. Това ще важи и за преподавателите в АМТИИ и в Биологичния факултет на ПУ „П. Хилендарски“. Студентите обаче няма да могат да паркират по улиците на Стария Пловдив, а родителите няма да могат да карат децата си в забавачката.