Нови паркове, разширяване на зелените площи, зони за спорт, детски площадки и подобряване на уличната мрежа. Това бе основен акцент в програмата на район „Западен” през 2017 година, а същите приоритети ще са заложени и през 2018 година, въпреки че това е най-зелената част на Пловдив.

Интересното е, че работата на кмета на района Димитър Колев се различава по начина на действие от другите му колеги. При Колев проектите започват с  реконструкцията на парковото пространство, а оттам се разширява към уличната и пешеходната инфраструктура в съседство.

Неслучайно и района започва да се превръща в притегателен център за луксозно строителство. В момента се строят няколко жилищни комплекса, които обаче не могат да влязат в графата „мастодонти” и „жилищни гета”.

Друго място, което тепърва ще се развива е местността „Терзиите”. Там има план за нови квартали – Смирненски 3 и Смирненски 4, които обаче ще бъдат с ниско строителство до 12 метра. Така в тези зони ще могат да се направят редица жилищни комплекси с еднофамилни къщи и ниски кооперации.

Колев отчете добрите резултати при изграждането на парка в Розариума, където бе направена най-голямата детска площадка в Пловдив, също така зелените площи на Акациева горичка и в Прослав. Друг проект, който обаче не успя да се реализира е този на Гарнизона фурна. Дни преди постройката да бъде съборена група граждани се обявиха против изграждането на парк и поискаха бившата фурна да се превърне в културно средище.  Колев обясни, че през 2018 година темата за Гарнизонна фурна ще е отново на дневен ред, като тогава ще има повече яснота за съдбата й.

Един от проектите, за който съжалява, че не се е реализирал през 2017 година е реконструкцията на улица „Генерал Колев”, която е основна артерия в старата част на Смирненски и е доста компрометирана. Колев се надява проектът най-после да започне през 2018 година, заедно с проектирането на пътя между Прослав и Коматево.

Три от най-важните проекти на Община Пловдив касаят и пряко район „Западен”, като от администрацията следят тяхното развитие. Това е пътната връзка „Модър – Царевец”, естакадата на мястото на прелезите на бул. „Копрвищица”, както и новия мост над Марица.

Вижте какво каза кметът Димитър Колев за изминалата 2017 година и какво предстои през новата 2018.