Главната улица на Пловдив е едно от най-популярните места за разходка сред пловдивчани и гостите на града. Прекосявате я неусетно, а докато вървите, може да почувствате айляшкия пулс на Пловдив, да си направите селфи с паметника на Мильо или да се снимате на фона на Римския стадион. Едно време по нея се е движил градския транспорт на града, а преди повече от век файтони. 

За поредна година Главната улица на Пловдив остана най-дългата пешеходна улица в Европа. Тя е дълга точно 1750 метра. 

Сега Главната на Пловдив е с 250 метра по-дълга от втората улица в класацията, която се намира в Дания. Изключително дълга е и пешеходната зона в норвежката столица Осло, но там движението на пешеходци е прекъснато от улиците с автомобилен трафик и се налага те да изчакват да преминат с помощта на светофари. 

Дoпpeди 7 гoдини пo Глaвнaтa нa Πлoвдив нa Джyмaя джaмия и пo Maлĸaтa глaвнa – yл. „Paйĸo Дacĸaлoв“, ce движexa aвтoмoбили, но след това тoзи yчacтъĸ стана изцялo пeшexoднa зoнa.

По-късно беше ремонтирана отсечка за пешеходци - от аптека "Марица" до покрития мост над реката и така Главната улица в Пловдив оглави класацията. 

През последните 6 години в този участък са поставени 15 000 кв. м изцяло нова европейска настилка, цветарници и лампи.

Пешеходна зона през 2015 година стана и артквартал "Капана".

В община Пловдив са получени предложения пешеходна да стане и улица "Иван Вазов", която тръгва от Централна жп гара и стига до Партийния дом и площад "Централен". Търсят се обаче алтернативи за пренасочване на големия автомобилен поток в тази зона на Пловдив.

По-възрастни пловдивчани припомнят, че ул. "Иван Вазов" през първата половина на 20-и век е била пешеходна, както и сегашната Главна (наричана улица "Търговска").

Още любопитни факти - вижте във видеото с дрон, подготвено от екип на TrafficNews.bg: