„Този ден винаги е бил много личен за мен и моето семейство, винаги на този ден сме раздавали за Бог да прости, тъй като е част от семейството”, разказа пловдивчанинът Петко Георгиев, който участва в комитет „Родолюбие”. Той е кръвен родственик на Васил Левски по майчина линия. Един от дядовците на Петко е бил втори братовчед и съратник на Дякона. Родът им е от Сливенско, като на няколко пъти Левски е посещавал  братовчед си.              

Пловдивчанинът разказва, че в неговия род има легенда за дар от Левски към дядо му. Това била сребърна чаша от Божи гроб , която продължават да издирват.

„Левски е бил изключително честен. Ние говорим за Дякон Левски, той е бил духовник-монах. Като такъв той е дал обет за нестижание – да не притежава нищо материално. Този свой обет, той го е спазвал до сетния ди си дъх, като всичко е правил името на народа”, разказва Георгиев.

 

Апостолът на Свободата събра и тази година десетки пловдивчани, представители на всички поколения пред паметника си в подножието на Бунарджика. С едноминутно мълчание и цветя пред бюста на Апостола, бе отбелязана 145 години от трагичната гибел на Васил Левски. 

Да се поклонят пред Апостола дойдоха и много деца, ученици и граждани.