Все повече пловдивчани изпращат искания до градските власти улиците им да влязат в обхвата на Синя зона. На различни места в центъра и невралгични участъци, където паркирането е проблемно, хората искат да се въведе платно паркиране. Причината е, че живеещите на улици, които са Синя зона могат да спират безплатно на нея с едногодишен пропуск.

Най-много подобни искания е имало от страна на живеещите около Медицинския университет и Денталния факултет. По обективни причини обаче тези зони били неподходящи за влизането в обхвата на Синя зона, обясни кметът Иван Тотев.

Припомняме, че ще има по-скъпа Синя зона в Пловдив от 1 април. Цената за престой ще се вдигне от 1,5 лева на час на 2 лева.

Местата за паркиране обаче ще намалеят. Причината е, че ще има нова организация на паркирането по улиците „Отец Паисий” и „Христо Г. Данов”. Там паркирането ще стане успоредно, като ще се разширят тротоарите.  По „Иван Вазов” ще бъдат премахнати най-много паркоместа.  Освен паркинга до Военния клуб, в зоната около Тютюневия град ще бъде забранено паркиране.

Община Пловдив ще закупи и 20 нови паркоавтомата, с които ще може да се плаща за период от 15,30 или 45 минути, което ще бъде по-практично.