Мащабна програма за реновацията на инфраструктурата в район „Южен” си е поставил кметът Борислав Инчев. През 2018 година се очаква да започната ремонти на редица основни артерии. „Даме Груев” ще бъде ремонтирана цялата, части от „Скопие”, „Коматевско шосе” в рамките на града и „Кукленско шосе” са част от предвидените обекти.

Според кмета на „Южен”, ако тези улици се оправят и се изгради „Модър –Царевец” много от проблемите на района ще се решат. За цялостна промяна на уличната инфраструктура обаче е нереалистично да се говори. Голяма част от улиците са в компрометирано състояние, като основната причина е, че кварталът е един от най-старите в Пловдив. Има улици, които са изграждани преди 40, а дори и 80 години, а състоянието им се влошило и поради наличието на тежка строителна техника през годините.

Друг проблем, който ще решава администрацията е този с паркоместа.

„Иска ми се да кажа, че този проблем може да бъде решен, но аз поне не виждам как ще стане това в следващите 7-8 години. Места за нови паркинги почти няма, а колите са много. Това обаче не означава, че ще правим паркинги на места, отредени за зелени площи!”, каза Инчев.

Инчев смята, че трябва да се направят законови промени, които да регламентират жилищното строителство. В първата категория трябва да влязат петте най-големи града, където задължително да се осигуряват 100 % паркоместа към броя на апартаментите. 

От кметството ще искат 200 000 лева от Бюджет 2018 на Пловдив за 3 или 4 нови детски площадки в района

Вижте какво каза още Борислав Инчев пред TrafficNews.bg.: