Нова концепция за изразходване на 18 милиона лева по ОП „Региони в растеж” са изградили градските власти.  Парите за саниране по оперативната програма трябва задължително да се изразходват следващите три години, като  неизменна част от проектите на „Региони в растеж”. Ако това перо не бъде изпълнено, то може да се наложи финансови корекции на целия проект, който включва три зони с важни проекти.

С тези 18 милиона лева трябва да се санират частни сгради, като няма ограничение за големина. Това е накарало и градските власти да си набележат редица сгради в Централна градска част и входовете на града, които трудно биха кандидатствали по Националната програма на правителството.

Първоначалния план е бил парите да отидат за жилища около ресторант „Стадиона”, но сега има нов план.

Кметът Иван Тотев е възложил на районните кметове да издирят собствениците, за да ги поканят за програмата. Това са както къщи по Главната улица, така и в Капана. В списъка са още блока над аптека „Марица” и този до съда. Друга идея е да бъдат оправени и т.нар. гръцки блокове до „Скобелева майка”, както и блоковете на жп-то между Сточна и Централна гара.  Те са избрани, защото се набиват на очи, а по думите на кмета „Ако сега не се оправят, няма кога…”

Трите проекта, включени в „Региони в растеж” включват пълното преобразяване на т.нар. Социална зона, заключена между река Марица, бул. „Източен”, Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”. Там ще бъде ремонтирано всичко публично – от тротоари, през градинки до улици.

Втората позиция е за изграждането на площад пред Централна гара и пробива, който ще свързва „Васил Априлов” с „Македония” и „Димитър Талев”.

Последната ос е изграждането на т.нар. Втори градски център на Пловдив е квартал Гладно поле.