Всяка вечер имами огласяват квартал Столипиново и Изгрев, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Той ни изпрати запис, на който се чува как ехтят молитвите на мюсюлманските духовници в квартал Изгрев, а звукът идва от гетото. Явно, за да достигне до повече хора, молитвите се пускат през мощни усилватели. Гласовете на имамите се пускат точно в определени часове, както е според канона на религията.

Никой не знае откъде точно идват тези молитви, тъй като са навътре в гетото. Нито в Столипиново, нито в Изгрев има джамия или молитвен дом, в който е разрешено да се извършват публични молитви.

Кметът на район „Източен” Николай Чунчуков потвърди, че подобни мюсюлмански средища в двата квартала няма и пускането на подобни молитви през усилвателите подлежи на санкция. Той обясни, че гражданите, които чуят въпросните молитви  могат да сигнализират на 112 или на телефоните на общинския инспекторат, които да направят проверка.

През годините е имало няколко проекта за изграждането на джамия или средища тип „молитвени домове” в Столипиново, но досега те така и не са се случили. Последният проект бе на бившия главен мюфтия Недим Генджев, който искаше да вдига социален молитвен дом в ромския квартал през организацията „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание". Неговият проект обаче също удари на камък.

Говори се обаче, че в Столипиново има няколко молитвени домове тип „месчит”, които не са регистрирани. Месчит идва от арабски език, което значи буквално „човек да се простре в молитва”. По време на делата за радикален ислям, които и сега вървят срещу Ахмед Муса и неговите съратници, се говореше за точно за тези месчити в Столипиново. Според разследващи те се изграждат от различни ислямски неправителствени организации.