„Наскоро кметът Иван Тотев бе заявил, че има вариант сградата на Партийния дом да бъде премахната, а на нейно място да бъде направен нов дом на операта”, каза бившият председател на Общинския съвет арх. Илко Николов. Той е част от фондацията Дом за пловдивската опера, която се заела с нелеката задача да намери място за музикалната институция.

Другите членове на фондацията също се включиха в дискусията, като заявиха, че тази идея е обсъждана и в Министерството на културата, като това е „Вариант C”.

Областният управител Здравко Димитров пък бил провел разговори с Министерството на отбраната, като вариант за пловдивската опера бил ДНА. Оттам са нямали нищо против да делят сградата с институцията.

Менда Стоянова, която беше гост на пресконференцията, заяви, че идеята да се събори Партийният дом й звучи твърде екзотично и не вярва, че може да се стигне до реализацията й. Военният клуб пък бил вариант за втора сцена на операта, но не и за постоянен дом.

Темата за Партийния дом дойде по време на пресконференцията от фондацията за разрухата в Концертна зала.  От нея стана ясно, че близо 12 милиона лева ще бъдат нужни за тоталния ремонт на Концертна зала в Пловдив, заяви Стоянова.

Любозар Фратев, д-р Марияна Чолакова, арх. Илко Николов и д-р Никола Добрев изразиха своето безпокойство, че залата продължава да се руши, а държавата само отлага във времето ремонта й. Бяха изнесени всички факти и хронология  през последните години, през които държавата е обещавала съдействие и конкретни стъпки за ремонта, но това така и не се е случило.

На пресконференцията не дойде министърът на културата Боил Банов, поради неотложни ангажименти. Все пак Менда Стоянова обясни, че са провеждани множествено разговори с него и министъра на финансите, за да се осигури необходимото финансиране.  Тя допълни, че обществена поръчка за проектиране на залата вече е пусната и се очаква скоро да бъде избран изпълнител. След като заданието бъде готово може да се пусне и голяма обществена поръчка за ремонт. 

Освен конструктивно укрепване е нужно също така подмяна на всички инсталации и оборудване, което ще струва най-малко 12 милиона лева. Ситуацията обаче е такава,че най-вероятно Концертна зала през 2019 година няма да може да бъде ремонтирана. Така Пловдив ще посрещне Европейска Столица на културата без една от основните си сцени. Според Стоянова, най-рано ремонтът може да приключи 2020 година.