Възможно ли е да се сложат бариери в центъра на Пловдив, по модела в Лондон, като всеки, който иска да влезе трябва да плати такса от 10 лева? Върху това размишляваха кметът Иван Тотев и общинският съветник от ДСБ Божидар Здравков, по време на едночасовите дебати за вдигането на Синя зона на 2 лева. След точката кметът отговори, че поставянето на бариери в центъра на Пловдив ще е възможно, когато Асеновград стане част от града, а на запад той стигне до Цалапица. С други думи след повече от 100 години.

Основната причина за градоначалника да се вдигне цената е липсата на паркоместа в центъра на града.  Дори в момента на редица места нямало места, като хора, които трябвало да си вършат работа нямали къде да спрат.

Дебатите по същество бяха за какво е нужно вдигането на цената на Синя зона от 1,5 лева до 2 лева на час.

Според Дани Каназирева само по себе си вдигането на цената не решават проблема с липсата на паркоместа. По думите й е нужно да се изградят нови паркинги и буферни зони за паркиране, които да се ползват от гражданите.

Според НФСБ и БСП вдигането на цената единствено бърка в джобовете на хората, като целта е да се вземат едни пари, за да се пълни бюджета.

„Искаме да направим така, че пловдивчани да не взимат автомобилите си, когато отиват в центъра на града за кафе или друга подобна дейност. Има градско транспорт, увеличаваме пешеходните зони имаме и най-голямата велоалейна мрежа в страната”, каза Тотев.

Вижте повече във ВИДЕТО: