С тържествени, не една, а цели три първи копки, кметът на Пловдив Иван Тотев и Виктор Велев, управителя на "Агромах", дадоха старт на трите инфраструктурни лота на многомилионния проект за облагородяване на централните части на Пловдив.

Грандиозният проект „Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по "Региони в растеж", възлизащ на стойност над 22 млн. лева, включва: благоустрояване, озеленяване, паркоустройство и рехабилитации на уличната и тротоарната мрежа в пространството заключено между „ Марица – Юг”, „Източен”, „Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”.

Офанзивата по реализиране е разделена в три обособени позиция, а крайната цел е цялостно преобразяване на двата квартала  – „Хаджи Хасан Махала” /Аджисана/ и този около Водната палата и Семинарията.

Първата копка бе направена в района на Източната порта на площад „Александър Малинов”. Улиците ще бъдат изцяло реконструирани, целият калдъръм в района на Аджисана ще бъде премахнат и заменен с павета. Взетата ценна настилка пък ще се използва за ремонти в Стария град, посочи Иван Тотев. В района ще бъдат премахнати десетки незаконни постройки, а улицата водеща от Източната порта до Малката базилика ще бъде устроена като пешеходна. Къщата на Иван Страцимиров, в непосредствена близост до площада, е закупена от Община Пловдив и ще бъде превърната в Туристически информационен център. 

"Този площад е начало на повечето туристически маршрути, длъжни сме да го облагородим", посочи градоначалникът. 

В района около Първо ДКЦ и Понеделник пазара ще има и смяна на организацията на движението. Освен отварянето на ул. "Света гора" откъм „Иван Перпелиев” се обмисля "Митрополит Панарет" да бъде направена еднопосочна. 

Ударно изграждат новата пътна връзка към Тунела в ПловдивТя ще свързва бул. Мария Луиза с бул. Цар Борис Трети Обединител

Междувременно ще започне рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. „6-ти септември” в участъка от бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен”, а зелените прилежащи площи ще бъдат благоустроени. Уличното осветление по цялата дължина на трасето ще бъде подменено с енергоспестяващо. 

Започва се! Махат паважа по основен булевард в Пловдив, правят атракции и зони за отдих ВИДЕОДадоха старт на първия лот от „Региони в растеж”, включващ и бул. „Марица-Юг”

В първата позиция на обществената поръчка е включено изграждането на детски и спортни площадки по южния бряг  на река Марица. Пълна рехабилитация на  булевард „Марица –юг” в зоната от транспортен възел на бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен” – махане на паважа и нови тротоари и осветление.  Рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. „Княгиня Мария Луиза”. Реконструкция и рехабилитация на пътна настилка, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на  улиците : „Патриарх Евтимий“, „Света гора“ , „Георги Раковски“  „Съединена България“.

Почти всички пътни артерии и в двата квартала ще бъдат изоснови ремонтирани. В проекта са включени още ул. "Стойчо Мушанов”, „Макгахан” , „Ген. Скобелев”, „Пулпудева”, „Козлодуй”, „Брестовица”,  „Цар Иван Страцимир”,  „Марагидик”, „Лъджене”, „Георги Мамарчев”,  „Неофит Бозвели” „Д-р Селимински”, ул. „Сава Филаретов”,  „Княз Черказки”,  „3ахарий Зограф”,  „Емил Зола”, ул. „Лясковец”, пл. „Александър Малинов“ул.  „Асен Златаров”, „Хеброс”, „Панайот Пипков”, „Калофер”, „Хъшовска”, „Артилерийска”, „Никола Сапунов”, „Весела”, „Тополница”,  „Ламартин”, „Лютиче".

"Малкото трасета, които не са включени в проекта, ще бъдат реконструирани с пари от Общината", посочи Тотев, като успокои, че няма да бъде оставена артерия в лошо състояние на фона на цялостния нов облик на района. 

Освен почти всички улици, тротоари и осветление в квартала, ще бъдат изградени и детски и спортни площадки, всички забавачки и училища в района ще бъдат санирани, а незаконните постройки ще бъдат премахнати. 

Цялата работа по проекта е възложена на "Драиев и Ко" и "Агромах", като управителят на дружеството и кмета си обещаха, че ще се пристъпи към ударна ремонтна дейност, така че до октомври реконструкциите да са извършени или най-късно до края на годината проектът да бъде изцяло финализиран.