Удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив може да започне още тази година, научи TrafficNews.bg. Експертите в АПИ вече подготвят процедурата за първия етап, който може да стартира на инженеринг без да се чака тромавите процедури по проектиране.  Това е участъкът от АМ „Тракия” до кръговото на Пазарджишко шосе.   Реално там проблеми с удвояването на пътя, както и изграждането на локални платна няма. Ако се завършат отчуждителните процедури може да се започне строителство.

В момента в АПИ вървят към процедура  за прекратяването на може  договора с проектантите, които правят заданието за удвояването му. Проблемите, покрай проектирането, които са съпътствани с обжалвания в съда, както и трудни инфраструктурни решения предлагани от инженерите е накрало агенцията да преосмисли сегашното задание.

Идеята е докато върви първият етап по удвояването на Околовръстното да се направи нов проект до свързването му с Асновградско шосе. Там са и най-големите проблеми, тъй като има най-много индустриални обекти, а има специфични изисквания за участъка покрай Коматево. Друга трудност е линията на КЦМ, която пресича Околовръстното.

На съвсем отделен проект ще върви новия лъч на обхода на Пловдив, който ще свърже цялото околовръстно шосе и ще излиза на Скобелева майка.

По предварителни оценки цената на новия лъч в едната лента ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък. Трасето ще свързва Родопите с магистрала Тракия.  Там трябва да бъде направен и път, който да стигне до летище Пловдив през район „Тракия“.

Предварително калкулираната сума за удвояване на Околовръстното е около 200 милиона лева. Общата стойност на пътя Пловдив – Асеновград се очаква да достигне около 45 милиона лева. В момента се изпълнява първия етап за 21 милиона лева, който включва две кръгови движение и удвояване на пътя.

Очаква се утре да се представят повече подробности за трите мащабни проекта, които  трябва да изкарат трафика през вътрешността на Пловдив.