450 000 лева са предвидени за решаването на проблема с трафика по прелезите на бул. „Копривщица”. За всяко едно от кръстовищата с булевардите „6 септември”, „Свобода” и „Пещерско шосе” има по 150 000 лева за проектиране и поставянето на светофарните уредби в бюджета на града за 2018 година.

Поставянето на светофари на трите прелеза, на които е истинско предизвикателство да се мине в час пик, е заложено в Генералния план на града.  Директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта Борислав Кръстев обясни пред TrafficNews.bg, че след приемането на бюджета ще се тръгне и към обявяването на обществена поръчка за проектиране и изграждането на самата система.

Бъдещите проектанти трябва да дадат решение как да работи системата, която се очаква да е изключително сложна и без аналог под тепетата. Освен че светлината регулация трябва да се съобразява с движението по време на пуснат прелез, трябва да се измислят и интервалите, тъй като коли идват от 6 страни към прелеза.

Кръстев не изключва и промяна на движението на някое от трите невралгични места, но това ще бъде решено след предложеното решение на проектантите. По думите му интервалът от началото на процедурите до завършването на нова светофарна уредба трае около година.

Най-вероятно светофарите ще бъдат временно решение на проблемите с прелезите. Припомняме, че има мега проект за над 200 милиона лева за вдигането на жп линиите на естакада, а отдолу ще бъдат оформени кръгови движения.

Повече за проекта ТУК