Около 6 милиона лева трябва да осигури Община Пловдив, с които да подмени голяма част от най-големите замърсители на въздуха – печките на твърдо гориво. Това е записано като мярка в проекта за Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив и План за действие към същата за периода 2018 - 2023 г. 

Около 3 милиона лева печките с твърдо гориво трябва да бъдат заменени с отоплителни уреди  на ток, а с още толкова  печки на еко гориво. Други мерки, които са заложени в проекта е стимулиране на хора, които да се вържат към ТЕЦ, както и за шофьори, които не ползват колите си кратки разстояния.  Преди това от  администрацията ще направят преброяване колко са печките на твърдо гориво в града.
Осъждането на програмата на градската администрация ще се проведе на 14 февруари, от 12 часа в Голяма конферентна зала в Дома на културата „Борис Христов“.  

Вероятно голяма част от парите за мерките на градската администрация ще дойдат от европейски програми.  Подобна възможност  срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е залегнала в оперативна програма „Околна среда“.Друга мярка, която подготвя от община Пловдив  за друга програма по , с която да бъдат сложени филтри на комините в града, за да се минимизират фините прахови частици от комините.