Общинските съветници одобриха с пълно единодушие споразумението между Община Пловдив и НКЖИ, с което на практика се решава съдбата на Бетонния мост и прелезите на булевард „Копривщица”. От тук нататък от НКЖИ ще започнат техническо проектиране на ЖП възел- Пловдив, както и кандидатстването за финансиране по европейска програма. 

Пробивът под Централна гара, който трябва да свърже булевардите „Васил Априлов”, „Македония” и „Димитър Талев” ще замени Бетонния мост, но кметът остави вратичка, че в бъдеще може да се изгради нов такъв, който да осигури въздушно преминаване над ЖП линиите. Сегашното съоръжение ще остане в историята.

Има обаче проблем в сега съществуващия идеен проект – в него не е предвидена връзка между булевард „Васил Априлов” и „Христо Ботев”, затова от НКЖИ трябва да предложат решение, за да има директна връзка между двата невралгични булеварда.

Според кмета Иван Тотев, реалистично е всички необходими документи и разрешителни да бъдат завършени до 2018 година, а през 2019 да започне същинската работа по проекта.

Очаквайте подробности!