Близо 200 млн. лева чака Пловдив по две европейски програми, по които вече са подписани договори. Едната от тях е „Региони в растеж”, а другата по „Околна среда” и е свързана с Водния цикъл на града.

През седмицата бе подписан договора между градските власти и Министерството на околната среда и водите, с което се даде зелена светлина за Водния проект. Първите две обществени поръчки са пуснати по проекта, които са на стойност от близо 70 млн. лева. Общата стойност на целия проект е 115 млн. лева, като включва пълна модернизация на пречиствателната станция под тепетата, както и цялостен ремонт на 58 вътрешноквартални улици в район „Северен. В проекта, освен новите улици са заложени и нови канализации и водопроводи по бул. "Дунав" и "Брезовско шосе".

По проекта трябва бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, както и изграждане на разтоварващ колектор VII.

Общината подписа и договор по „Региони в растеж”, по която Пловдив получава 81 милиона лева за градско развитие.

Първата обществена поръчка в момента тече и тя засяга т. нар. „Социална зона”, която е на стойност 22 млн. лева. В нея е включено и социализирането на река Марица със зони за отдих, детски и спортни площадки, велоалея и атракции по южното корито.

Поръчката бе блокирана от небеизвестната овчарка Анка Ангелова от село Антоново, но КЗК и ВАС отхвърлиха претенциите и процедурата бе възобновена. Така скоро може да се избере изпълнител и да се пристъпи към ремонтните дейности.

Поръчката обхващаха цялото пространството заключено между „ Марица – Юг”, „Източен”, „ Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” .

На практиката двата квартала – „Хаджи Хасан Махала” и този около Водната палата и Семинарията ще бъдат изцяло преобразен.

Освен почти всички улици, тротоари и осветление в квартала, ще бъдат изградени и детски и спортни площадки, всички забавачки и училища в района ще бъдат санирани и ще се изградят социални жилища.

В първата позиция на обществената поръчка е включено изграждането на детски и спортни площадки по южния бряг на река Марица. Пълна рехабилитация на булевард „Марица –юг” в зоната от транспортен възел на бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен” – махане на паважа и нови тротоари и осветление. Рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. „Княгиня Мария Луиза”. Реконструкция и рехабилитация на пътна настилка, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на улиците : „Патриарх Евтимий“, „Света гора“ , „Георги Раковски“ „Съединена България“.

Втората позиция включва реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на улиците - „Стойчо Мушанов”, „Макгахан” , „Ген. Скобелев”, „Пулпудева”, „Козлодуй”, „Брестовица”, „Цар Иван Страцимир”, „Марагидик”, „Лъджене”, „Георги Мамарчев”, „Неофит Бозвели” „Д-р Селимински”, ул. „Сава Филаретов”, „Княз Черказки”, „3ахарий Зограф”, „Емил Зола”, ул. „Лясковец”, пл. „Александър Малинов“;

Третата позиция е за озеленяване и облагородяване на всички междублокови пространства в двата квартала, както и нови тротоар и улично осветление на следните улици: „Асен Златаров”, „Хеброс”, „Панайот Пипков”, „Калофер”, „Хъшовска”, „Артилерийска”, „Никола Сапунов”, „Весела”, „Тополница”, „Ламартин”, „Лютиче.

Вторият етап включва изграждането на Втория градски център в квартал „Гладно поле”, а третата зона е за направата на Предгаров площад, който ще върви с пробива под Централна гара.