Изключителен интерес предизвика обществената поръчка за санирането на три многофамилни жилищни сгради в Пловдив по Националната програма на правителството. Цели 46 компании са подали оферти за ремонта на блоковете, които се намират  в районите „Тракия”, „Западен” и „Централен”. Общата цена на обществената поръчка е с прогнозни стойност от близо 4 млн. лева.

Любопитното е, че още през юли са били отворени документациите за трите обекта, но поради огромния обем от информация, поръчката се е забавила с цели 5 месеца, а следващото заседание е насрочено за 26 ноември.

Преобразяват още три блока в Пловдив с 4 млн. лева СНИМКИПоръчка за санирането на жилищни сгради в три района на града бе пусната от Общината

Сред подалите оферти има строителни фирми от цяла България, като в списъка са и внушителни компании като „Запрянови – 03”. Това, което прави впечатление е, че в поръчката участват и фирми, които са известни с други дейности. Така например сред участниците е архитектурното бюро на арх. Илко Николов „Архонт”, също така и фирмата за осветителни тела и проекти „Електролукс Табаков и синове”.

Ценовите предложния ще бъдат отворени на следващо заседание, като оптимистичният вариант поръчката да бъде възложена до няколко месеца.

Сградите, по които ще се работи:

Първата сграда е блок 287 в ЖР „Тракия” край Скобелева майка. Неговата разгъната застроена площ е от 4063,02 кв. м.
Сградата се състои от една секция с два входа с по 7 етажа и сутерен. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки: Топлинно изолиране на външни стени; подмяна на дограма; топлинно изолиране на покрив; подмяна на стълбищно осветление.

Максималната цена, в която трябва да се вмести фирмата изпълнител е 975 хил. лева без ДДС.

Втората сграда се намира в район „Западен” до Математическата гимназия на улица „Момина сълза” – номера от 9 до 27. 
Разгъната застроена площ е 8920 кв.м, като  жилищната сграда се състои от четири блок секции – две блок секции с по три входа и две отместени блок секции с по два входа – общо десет входа. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки: подмяна на съществуваща стара дограма; топлинно изолиране на външните стени; топлинно изолиране на покрив; топлинно изолиране на под; въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части. Цената там не трябва да надвишава 2,1 млн. лева без ДДС.

Третата позиция по обществената поръчка е за високия блок на улица „Кочо Честименски” 1.  Неговото РЗП е 5100,12 кв.м, като в  проекта за обновяване са предвидени следните енергоспестяващи мерки:  подмяна на старата дограма с PVC петкамерна - двоен стъклопакет, с едно нискоемисионно външно стъкло; топлоизолиране от външната страна на фасадни стени с изолация от 8 см. минерална вата клас А1; подът към външен въздух се предвижда да се изолира с минерална вата клас А1; полагане на топлинна изолация от минерална вата клас А1, по покриви-тераси. Цената там е 1,3 млн. лева.