Три мащабни проекта  трябва да изкарат трафика през вътрешността на Пловдив.  Единият от тях ще бъде завършен през 2018 година, а за другите два трябва да има техническо здание. Общата цена на пътя Пловдив – Асеновград, удвояването на Околовръстното и новия му лъч вероятно ще подминат 250 милиона лева, колкото е бюджетът на общината.  Така ще има директна връзка до АМ „Тракия” от Родопите, както и пълен обход на града.

Последните новини около проекта на Околовръстното бяха, че АПИ може да прекрати договора на проектантите, които правят заданието за удвояването му. Проблемите, покрай проектирането, които са съпътствани с обжалвания в съда, както и трудни инфраструктурни решения предлагани от инженерите е накрало агенцията да преосмисли сегашното задание.

Обмисля се идеята разширяването на Околовръстното да се раздели на два етап. Първият от АМ „Тракия“ през колелото на 9-ия км до разклона за Първенец и Коматево. Реално там проблеми с удвояването на пътя, както и изграждането на локални платна няма. Ако се завършат отчуждителните процедури може да се започне строителство. За това този участък може да се направи на инженеринг, което ще форсира изпълнението на проекта.

През това време ще се изготви изцяло нов проект за втората част до пътя Пловдив –  Асеновград. Там са и най-големите проблеми, тъй като има най-много индустриални обекти, а има специфични изисквания за участъка покрай Коматево. Друга трудност е линията на КЦМ, която пресича Околовръстното.

На съвсем отделен проект ще върви новия лъч на обхода на Пловдив, който ще свърже цялото околовръстно шосе и ще излиза на Скобелева майка.

По предварителни оценки цената на новия лъч в едната лента ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък. Трасето ще свързва Родопите с магистрала Тракия.  Там трябва да бъде направен и път, който да стигне до летище Пловдив през район „Тракия“.

Предварително калкулираната сума за удвояване на Околовръстното е около 200 милиона лева. Общата стойност на пътя Пловдив – Асеновград се очаква да достигне около 45 милиона лева. В момента се изпълнява първия етап за 21 милиона лева, който включва две кръгови движение и удвояване на пътя. До няколко месеца ще стартира и поръчка за локалните платна и още три кръгови по пътя.