Стартира обществена поръчка за изготвянето на технически проект на бившия Партиен дом на площад „Централен”,научи TrafficNews.bg. От градската администрация са пуснали обявление за изготвянето на техническото задание, след като вече бе направен идеен проект.  Поръчката е на стойност от 100 000 лева с ДДС, като изпълнителят ще бъде избран без предварително обявление.  Общината е пуснала покана до проектантската къща  "ХХІІ век" ДЗЗД, с ръководители арх. Чавдар Тенев и арх. Димитър Паскалев.

След като бъде изготвен проектът, общината ще търси и финансиране за строителните дейности.  По предварителни разчети общата стойност на проекта е около 7 млн. лв. без ДДС. Предвижда се реализация на няколко етапа. Първият е на стойност близо 4 млн. лв. и включва всички дейности по фасадата с енергийно ефективните мерки. Цените обаче могат да се променят,  след като бъде изготвен техническия проект.

Това, което бе анонсирано от администрацията е, че целият сегашен вид на сградата ще бъде променен. Дори формата на повдигнат перпендикулярен на Главната  паралелепипед ще е с нова по-артистична визия. За това ще допринася панорамният асансьор, изведен като архитектурен елемент  в източната част на фасадата като успоредна линия на южната страна на Античния форум. Именно с него посетителите ще могат, без да влизат в сградата, да стигнат панорамното кафе, решено на две амфитеатрално разположени нива.

В техническото задание трябва да бъде заложено  художествено осветление, най-модерна климатизация, изграждане на фотоволтаици върху покрива на ниското тяло, реконструкция на вътрешните помещения.

От общината се надяват да получат финансиране чрез Националния  Екодоверителен фонд, който финансира подобни проект за увеличаване на енергийната ефективност на сградите. Тепърва обаче ще се водят разговори с фонда, не е изключено общината също да съфинансира сградата със собствени средства.

По този проект Общината се надява да вземе 4,5 милиона лева, за да може да се работи по сградата. Така, когато Пловдив е Европейска столица на годината през 2019 г., централната част на града ще има нов облик.