Може би най-странният паркинг в центъра на Пловдив бе премахнат, след като години наред никой не го ползваше, видя TrafficNews.bg. Редица пловдивчани се озадачаваха през последната петилетка на паркоместата за инвалиди в началото на Цар-Симеоновата градина. За тези 5 години нито една кола не бе паркирала там, като от време на време се виждаше техника на „Паркове и градини”, или някой наглец, прескочил закона. Причината бе, че ръждива и грозна бариера препречваше входа към тях.

Екипи на ОП „Чистота” обаче изчистиха боята, която оказва, че това са места за инвалиди, а знаците бяха премахнати. В момента пространството стои просто като джоб към парковата среда на най-голямото зелено пространство край Главната.

Защо обаче този паркинг бе изграден, след като никога не бе ползван? На практика ситуацията била „Параграф 22”, тъй като този паркинг е бил нужен за реконструкцията, но в същото време незаконен.

Зам.-кметът по строителството Димитър Кацарски обясни, че паркоместата са изградени по проекта за реконструкция и обновяване на Цар-Симеоновата градина, финансиран с европейски средства. Той е бил задължително условие, за да се вземат парите от Европа. В българското законодателство обаче е написано, че в обекти, които са паметници на парковото изкуство не могат да се правят паркинги.

Така, за да се лавира между европейските проекти и българското законодателство, се е изградил паркингът. Той обаче е бил задължително условие в първите пет години, след завършването на проекта. След като те изминаха от градската администрация премахнаха местата, които така и не се ползваха.