Първа копка на Втория гребен канал в Пловдив може да се направи със старта на Световното първенство за мъже и жени по академично гребане. Това е идеалният сценарий на казуса, смята зам.-кметът Георги Титюков.  Очаква се до средата на май от ВАС да вземат решение за екологичната оценка на проекта, с което да се даде зелена светлина за рестарта на проекта. Двете дела са приключили като заседания и се очаква единствено решението на върховните магистрати. РИОСВ вече спечели на първа инстанция делото за екологичната оценка на обекта.

Ако решението на съда е в полза на РИОСВ то общината ще търси финансиране и ще престъпи към реализирането на дублиращото съоръжение.

Наскоро кметът Иван Тотев каза, че служителите на Община Пловдив вече са се срещнали със собственици на имот, който градските власти трябва да закупят, за да се реализира проекта.

Техническото задание на канала е готово, като изграждането му ще струва около 7 милиона лева. Община Пловдив обмисля вариант, за да не бави изграждането на трасето да обяви обществени поръчки по-рано, но при всички положения трябва да се изчака новото становище на съда. Красен Кралев също подкрепи проекта и заяви, че правителството и Министерството на спорта са готови да помогнат за реализацията на новото съоръжение.

Водно огледало, нови алеи, зони за риболов, мини голф, зелено училище и над 20 атракции за пловдивчани и гостите на града ще са фокус в проекта, който е изготвила Общината.