Полицията в Пловдив се сдоби с 11 системи за видеонаблюдение на всички входно-изходни точки на града. Камерите, които са 44 на брой, са дарение от Община Пловдив, а решението бе прието днес от общинските съветници под тепетата. Освен камерите, община Пловдив ще дари и гаранционното обслужване на полицията, за да може по-ефективно да се противодейства на престъпленията, както и за опазването на обществения ред.

Техниката може да засича номера на коли, обявени за национално издирване, както и да се ползват за установяване  на нарушение на обществения ред.Камерите са разположени на входовете на Пещерско шосе, разклона за село Марково, Коматевско шосе, Асеновградско шосе, Брезовско шосе, Карловско шосе, Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, Пазарджишко шосе, Цариградско шосе и Кукленско шосе.

Очаква се през новата година да бъде представен и  проект на Община Пловдив съвместно с МВР. Той трябва да ограничи постоянните пътни инциденти по улиците, както и да възпре зачестилите вандалски прояви.

Очаква се да се сложат стационарни камери за скорост по основни улици и булеварди, които предразполагат развиването на висока скорост.

Отделно ще се надгради и сегашната система за видонаблюдение. В момента камерите, които са поставени по кръстовищата, не могат да станат причина за установяване на различни пътни нарушения. Затова ще се изгради допълнително видеоноблюдение, чиито кадри ще могат да служат за глобяване на различни нарушения, като преминаване на червено и друго погазване на Правилника за движение.

Камерите ще следят и за опазване на общинското имущество заради зачестилите вандалски актове по спирки, паркове и други обществени места. Парите ще бъдат осигурени от Община Пловдив и ще бъдат заложени в следващия бюджет на града.