След земетресенията край Пловдив най-много работа се оказва, че имат… застрахователите. Всички агенции под тепетата са под пара от десетките сигнали на граждани, които се жалват , че имат щети по жилищата от трусовете, научи TrafficNews.bg.

Дългогодишен застрахователен експерт разказа, че това не е прецедент.

„Друсне ли, ако ще и на 200 км от Пловдив, започват да валят жалби. След това се почва едно дълго и дълго обикаляне“, разказа той. Най-често хората предявяват абсурдни претенции, а освен това почти винаги те не са наясно с полиците, които са сключили.

Някои се оплакват от паднали полилей и первази, други от напукани стени, трети от счупени плочки…  В почти всички случаи се касае за щети, които отдавна са били направени, като хората ползват земетресението, за да извлекат финансова облага. Това обаче не се случва…

„Всички застрахователни полици за дома, специално при земетресение, имат франшиз, или т.нар. самоучастие. С други думи, ако една полица покрива щети до 20 000 лева, самоучастието е 20%. Това ще рече, че  застрахователят изплаща над този процент.  Ако констатираме щета от 4001 лева, то се изплаща този 1 лев“, казва експертът.  Той обясни, че почти никой от жалбоподателите  не знаел това, нищо, че е описано в договора.

В такъв смисъл щетите трябва да са значителни, за да се вземат пари от застрахователите при земетресения. От трусовете имало по-тежки поражения засега в Кадиево и Ягодово, като тепърва там ще се правят огледи.

СНИМКА: АРХИВ