Един от най-мащабните проекти на Пловдив, за който се говори от над 10 години, ще стартира до няколко месеца. Община Пловдив подготвя документацията за първия етап от т.нар. Воден проект, с който ще бъде изградена нова пречиствателна станция. До думите на кмета Иван Тотев следващата седмица документацията може да бъде пусната, а след това да се чака финансирането.   Новата пречиствателна станция и подмяната на водопроводите ще струва около 53 милиона лева.

По проекта трябва бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, както и изграждане на разтоварващ колектор VII. Ще бъде извършена реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води – Пловдив.

След около месец ще бъде пусната документацията от следващия етап, който включва цялостен ремонт на 58 вътрешноквартални улици в Кършияка и район „Северен”. Това трябва да се случи в следващите три години. Вторият етап ще е на стойност над 33 милиона лева , като в него освен новите улици са заложени и  нови канализации и водопроводи по бул. "Дунав" и "Брезовско шосе",. От градските власти са успели да вкарат цялата реабилитация на бул. „Дунав” от тротоар до тротоар.

Най-мащабният проект на Пловдив бе замразен поради невъзможност на общината да възстанови ДДС, а след това и МОСВ спряха процедурата през европейските програми. Сега Пловдив е амбициран да вземе над 100 млн. лева по две програми.