Зона със заведения, от които да има пряка видимост към Одеона и разкопките на римския Форум, ще бъде обособена на площад „Централен”. Тази идея ще присъства в концепцията на Община Пловдив, при поръчката за инженеринг на реконструкцията на площада. Въпросната зона ще бъде обособена върху т.нар. павилиони, които са от северната страна на Пощата. В петък Община Пловдив иззе собствеността на парцела, след дълги съдебни битки със собствениците на магазините. В момента те са оградени, като все още се демонтират различни елементи, а след това ще се престъпи и към самото бутане.

Очаква се и всеки момент да се обяви обществена поръчка за реконструкцията на площада, както и ремонта на подлеза на „Гладстон“.

Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.Те ще решат и дали фонтанът, известен като „Стружката”, ще остане пред Партийния дом.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации. Паркингът на „Тримонциум” също може да бъде намален, за да се увеличи тротоарът.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

По първоначални разчети реконструкцията на площада ще струва около 9 милиона лева. В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика.