Служителите в Синя зона в Пловдив ще продължават да намаляват за сметка на техниката.  Очаква се поне 30 души да бъдат освободени, след като от Община Пловдив пусна обществена поръчка за 30 нови паркомата, които ще бъдат разположени из различни точки награда. Машините ще бъдат поставени в две календарни години тази и през 2019 година.

Поръчката е за 240 000 лева без ДДС. В нея е записано, че към момента на откриване й в бюджета на ОП "Паркиране и репатриране" са предвидени 80 000 лева без ДДС за календарната 2018г. За останалата част от прогнозната стойност, предвидена за разходване през 2019г., в размер на 160 000 лева без ДДС.

Наскоро пък бе променен правилникът за дейността на ОП „Паркиране и репатриране”. В него е записано, че след закупуването на нови паркомати за таксуване в Синя зона, необходимостта от инкасатори намалява. Поради тази причина 12 щата ще бъдат освободени от общинското предприятие.  Така общият брой на заетите в „Платено паркиране” ще бъде 166 души.

Служителите обаче няма да бъдат освободени от работа, а преместени в други звено на общинското предприятие. Щатовете ще бъдат разкрити в направление „Репатриране”, които са нужни за новите паяци, които закупи градската администрация.

От градските власти не крият амбициите си човешкият фактор да бъде заменен с машини по улиците, които са в обхвата на Синя зона.  Предимството при тях е, че те работят при всякакви условия, като предлагат и различни услуги и заплащане на по-кратък престои от 30 и 40 минути, както и на 15 минути интервал.

Устройствата са проектирани така, че да не взимат пари в часовете и дни, в които Синя зона не работи.