Платеното паркиране по райони в Пловдив ще бъде 20 лева на месец, а не 15 както бе записано в първоначалната наредба. Заложеното увеличение с 5 лева на месец е поради причината, че от районните администрации ще поемат слагането на скобата на паркомястото, както и неговото разчертаване, обясниха от Общината.

Така всеки, който иска да паркира пред входа си ще плаща по 20 лева на месец, но в сумата е поддръжката  на паркомястото, както и неговото пазене. Към общинските администрации вече валят молби на граждани, които искат да си запазят място, реално обаче единствено в район „Централен” има готовност да се проведе търг.

Градските власти обясниха, че няма никакво значение дали си подал първи или последен молбата си в деловодствата за определеното място.  Ако има интерес от няколко души към едно място то ще се играе на търг – започва се първоначална цена 20 лева с  5 лева стъпка, който даде повече пари го взима.  Независимо до колко стигне цената на търга, тя ще се заплаща еднократно, а след това ще се плаща 20 лева на месец.

Най-голям интерес към платените паркоместа има в двата района с най-много проблеми със спирането – „Южен” и „Централен”. В двете районни администрации има над 200 депозирани молби.

Първият търг ще се проведе в „Централен” за новия паркинг на „Ген. Данаил Николаев”, там се очаква до края на месеца процедурата да завърши. След това ще се пуснат и места на новооткрития паркинг до улица „Родопи” и улица „Антон Тайнер”, на гърба на училище „Паисий Хилендарски”.

Районните кметовете обясниха, че всички паркинги, които са върху старите гаражи или други зони, ще се правят поне 50/50 – платени и свободни.  В район „Южен” първите паркинги, които ще предостави платеното спиране е новоизграждащият се паркинг на „Димитър Талев” до Хаджията Груев.  Други паркинги, на които ще има платени паркоместа в „Южен”, ще е този до МБАЛ „Каридад” и до Пощата на „Димитър Талев”, обясни кметът Борислав Инчев

В район „Западен” депозираните молби са около 50, заяви райкметът Димитър Колев. Най-много от тях са в карето между бул. „Копривщица”, „Свобода” и „6 септември”. Там също ще се прави зона с 50/50 места - платени и безплатни.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров обясни, че проблемът с паркирането в неговия район е най-малък, но въпреки това има над 100 заявени молби. Димитров обясни, че не е задължително платените паркоместа да бъдат пускани само на нови паркинги и върху терени, където е имало гаражи. Той даде пример с мъж, който живее пред блок 201.Той от години иска да си наеме място пред входа, но до този момент не е било възможно. Все още от администрацията проучват къде могат да бъдат построени нови паркинги, както и на кои от изградените да се пуснат платени места.Нов паркинг с платени и свободни места ще има в зоната около блок А8, обясни кметът на „Тракия”.

В районите „Северен” и „Източен” все още не приемат молби, тъй като не са започнали изграждането на новите паркинги. Въпреки това интересът е голям, потвърдиха кметовете Ральо Ралев и Николай Чунчуков.

Със сигурност първите паркинги с платени паркоместа, ще са на местата, на които има най-много проблеми. Така в „Северен” тази година трябва да се изградят няколко паркинги за над 250 места в кварталите Гагарин и Кършияка.  Между бул. „България” 2 и 6 ще бъде построен паркинг за над 120 коли.  Още толкова ще бъдат направени на улица „Сава Муткуров”, бул. „Марица- Север” и до училище „Района Княгиня”, обясни Ралев.

В „Източен” първият паркинг ще е на улица "Славейна" с бул. "Източен", където премахнаха 90 гаража. На тяхно място ще се направи паркинг за 140 места, половината от които ще бъдат безплатни, каза Чунчуков.