Община Пловдив пусна обществена поръчка за саниране на още четири многофамилни жилищни сгради. Те ще бъдат реновирани по Националната програма на правителството, а поръчката за четирите блока е над 3,5 млн. лева с ДДС.

Първата позиция, по която се търси изпълнител за  проектиране и изпълнение на строително-монтажни дейности за подобряване на енергийната ефективност, е за блока на  улица „Константин Геров” №13 и №15 в район „Южен”.

Втората позиция е за жилищната сграда в квартал Столипиново на улица „Къпина” на номерата 11,13 и 15.

Най-мащабната реконструкция ще е на блока в район „Източен” на улица „Босилек” от номерата 10 до 20, а последната поръчка ще е за жилищната сграда в квартал „Каменица” на улица  „Стою Н. Шишков“, № 2 и 4.

Още 30 блока в Пловдив чакат да бъдат реновирани по Националната програма на правителството. За част от тях има избрани изпълнители, а за други все още се чака да бъде пусната обществена поръчка.

Отделно от правителствената програма, Община Пловдив ще санира сгради и за 18 милиона лева по европрограмата „Региони в растеж”.Парите за саниране по оперативната програма трябва задължително да се изразходват следващите три години, Ако това перо не бъде изпълнено, то може да се наложи финансови корекции на целия проект, който включва три зони с важни проекти.

С тези 18 милиона лева трябва да се санират частни сгради, като няма ограничение за големина. Това е накарало и градските власти да си набележат редица сгради в Централна градска част и входовете на града, които трудно биха кандидатствали по Националната програма на правителството.

Кметът Иван Тотев е възложил на районните кметове да издирят собствениците, за да ги поканят за програмата. Това са както къщи по Главната улица, така и в Капана. В списъка са още блока над аптека „Марица” и този до съда. Друга идея е да бъдат оправени и т.нар. гръцки блокове до „Скобелева майка”, както и блоковете на жп-то между Сточна и Централна гара.