Новата пътна връзка между „Княгиня Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” ще бъде еднопосочнa, с влизане от улица „Иван Перпелиев”, каза кметът Иван Тотев.

Очаква се целият район около ДКЦ 1 в района на Понеделник пазара да  бъде променен по време дейностите по Голямата базилика.  Работата по площадното пространство върви, а скоро се очаква строителите да влязат и в малките улички. Там ще бъдат ремонтирани улици и тротоари, като ще бъде направена и нова организация на движение.  Улица „Света гора” да бъде отворена за движение откъм „Иван Перпелиев”, която ще изпълнява ролята на премахнатото ухо.

Прекарват нова пътна връзка в центъра на Пловдив, минава през паркинга на Цар КироОтварят за движение улица „Света гора” покрай хотела на циганския барон

Паркингът пред поликлиниката ще бъде премахнат, а паркирането ще бъде успоредно на тротоарните площи.  Предвижда се и улица "Петко Р. Славейков" да е еднопосочна от Понеделник пазара към Източната порта.

Средствата за ремонта ще бъдат от парите за площадното пространство на Голямата базилика. Припомняме, че пространството ще бъде преобразено тотално – на негово място ще има зелена зона, места за почивка, 49 паркоместа за автомобили  и два за туристически автобуси.

Ще бъде изградена и детска площадка, велоалеи и информационен център с кафене. Специален асансьор ще сваля туристите до нивото на археологията.

Проектът за Голямата базилика и площада е на обща стойност над 16 млн. лв. От тях 8,2 млн. лв. са дарение от „Америка за България“, а останалите са предоставени от общината. Общинските пари ще бъдат разпределени за преобразяването на площада, археологически разкопки и откупуване на имоти в зоната.   

Още за проекта ТУК